Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Op aandringen van de Verenigde Staten worden wereldwijd bankrekeningen van organisaties die actief of passief het terrorisme steunen gecontroleerd en waar dat nodig is geblokkeerd. Deze controle wordt omzeild door gebruik te maken van Hawala, een ondergronds parallel banksysteem, afkomstig uit de Arabische wereld. Ook aandacht voor de plotselinge belangstelling van George Bush voor het Palestijns-Israelische conflict en de steun van landen als Iran, Soedan en Libië. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Reportage over het netwerk van Osama Bin Laden. Wie zijn zijn `vrienden', ofwel terroristische collega's en wie steunen hem financieel? Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

City Folk. Vanuit het Oostenrijkse Salzburg portretten van een 94-jarige oud-sporter die niet van ophouden weet, een alleenstaande vader uit Somalië die zijn Oostenrijkse vrouw te modern vond, en een vrouwelijke architect in een mannenwereld. 16.23-17.00u.

I love 1996. Documentaireserie over de popcultuur in de jaren negentig. Met onder meer aandacht voor de meidengroep Spice Girls, Lara Croft en de macarena. BBC2, 22.00-23.00u.

SPORT

WK Kwalificatie 2002: Engeland-Griekenland. Live verslag van de kwalificatiewedstrijd tussen Engeland en Griekenland voor het WK Voetbal in 2002. SBS6, 15.55-18.00u.

Voetbal: Nederland-Andorra. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en nabeschouwing van de kwalificatiewedstrijd tusen het Nederlands elftal en Andorra. De ontmoeting wordt gespeeld in het Gelredome te Arnhem. Presentatie: Frits Barend en Henk van Dorp. Commentaar: Raymond Bouwman. RTL5, 20.00-22.45u.

Studio sport.Met onder andere een samenvatting van Nederland-Andorra, de laatste kwalificatiewedstrijd van Nederland voor het WK Voetbal 2002. Ned.2, 22.30-23.50u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De digit@le revolutie. Tweede aflevering van `informatief digitaal magazine' met de laatste ontwikkelingen in de computer- en internetwereld gaat over `online gemaksdiensten' als het bestellen van boodschappen en masseurs via het web. Presentatie: Cindy Pielstroom. Yorin, 16.50-17.20.

Later presents... Muziekprogramma met een live optreden van Paul Weller die naast nummers van zijn solo-albums, ook nummers speelt van zijn oude bands The Jam en The Style Council. Presentatie: Jools Holland. BBC2, 2.40-3.25u.

Masterclasses. In serie programma's waarin jonge musici les krijgen van grote meesters vandaag de violist Herman Krebbers die met de openbare masterclass van 30 juni jl. afscheid nam als docent aan het Amsterdams Conservatorium. Met o.a. Liza Ferschtman, Cordula Merks en Yvonne Smeulers. Piano: Frans van Ruth. Ned.1 17.10-17.58u.

PRAATPROGRAMMA

Opium TV. Lezen jongeren tegenwoordig nog en zo ja, wat? En aandacht voor het World Wide Video Festival dat tussen 10 oktober en 11 november plaatsvindt in Amsterdam en het boek De Koe. Basis hiervoor vormde de documentatie die beeldend kunstenaar Marleen Felius de laatste dertig jaar over dit dier heeft opgebouwd. Presentatie: Harmke Pijpers. Ned.1, 17.55-18.20u.

Goeie zaken. Nieuw wekelijks programma over de positieve ontwikkelingen in het Nederlandse en internationale zakenleven. Presentatie: Rob Verscueren. RTL5, 19.30-20.00u.

Parkinson. Talkshow met Michael Parkinson. Met als gasten komiek Jim Davidson, chefkok Jamie Oliver en fotomodel Elle MacPherson. BBC1, 23.10-0.10u.

FILM

.Popeye (Robert Altman, 1980, VS). Curieuze speelfilm met de cartoonkarakters van Elzie Segar, op basis van een scenario van Jules Feiffer. Met Robin Williams als Popeye, Shelly Duvall als Olive Oyl. Net5, 18.15-20.00u., onderbroken door reclame.

.The Remains of the Day (James Ivory, 1993, VS). Anthony Hopkins en Emma Thompson zijn voortreffelijk in met flair en zwier gemaakte verfilming van Kazhuo Ishiguro's gelijknamige, met de Booker Prize bekroonde roman, over een butler die zich in de Britse jaren dertig zo volmaakt als butler heeft opgesteld dat hij in 1958 nog steeds niet weet hoe hij moet leven. Ook met James Fox, Christopher Reeve, Hugh Grant. Net5, 20.00-22.25u., onderbroken door reclame.

Krippendorf's Tribe (Todd Holland, 1998, VS). Nogal stuurloze klucht over weduwnaar annex antropoloog (Richard Dreyfuss) die door blijft jokken dat hij in Nieuw-Guinea een onbekende stam heeft ontdekt. SBS6, 20.05-21.45u., onderbroken door reclame.

Top Dog (Aaron Norris, 1995, VS). Actiefilm met Chuck Norris. Samen met een hond bestrijdt hij terroristen die San Diego op willen blazen. Yorin, 21.05-22.50u., onderbroken door reclame.

Rowing Through (Masato Harada, Canada/Japan). Sportdrama geeft accuraat beeld van de lijdensweg van een Amerikaanse roeier (Colin Ferguson), op weg naar de Olympische Spelen van 1984. VRT, 21.15-23.08u.

Deal of the Century (William Friedkin, 1983, VS). Mislukte, satirisch bedoelde burleske over de internationale wapenhandel. Sigourney Weaver en Gregory Hines verstoren poging van Chevy Chase om zaken te doen met Latijnsamerikaanse dictator. V8, 21.45-23.25u., onderbroken door reclame.

.Psycho (Gus Van Sant, 1998, VS). Van shot tot shot getrouwe remake in kleur van Hitchcocks klassieker uit 1960, inclusief de vermaarde muziek van Bernard Herrmann. Met Anne Heche in Janet Leigh's rol van Marion Crane en Vince Vaughn als Anthony Perkins' moteleigenaar Norman Bates. Uiterst curieus. Net5, 22.25-0.15u., onderbroken door reclame.

Blade (Stephen Norrington, 1998, VS). Door Theo van de Sande gedraaide actiethriller gaat geen enkel vampiercliché uit de weg. Wesley Snipes voert eenmansoorlog tegen vampiergemeenschap die een groot deel van de mensensamenleving blijkt te bestieren. BBC2, 23.00-0.55u.

The Eagle Has Landed (John Sturges, 1977, VS). Populaire oorlogsavonturenfilm, naar bestseller van Jack Higgins, waarin nazi's een Engels dorpje infiltreren teneinde Churchill te ontvoeren. Met Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Donald Pleasance. SBS6, 23.05-1.20u., onderbroken door reclame.

The Outsider (Tony Luraschi, 1979, Nederland). Door een Nederlandse tax shelter company gefinancierde, intelligente thriller over zinloos geweld en fanatisme in Noord-Ierland. Debuterende Amerikaanse regisseur laat een jonge Iers-Amerikaanse Craig Wilson dienst nemen bij de IRA, daartoe aangezet door de ani-Engelse sentimenten van zijn grootvader Sterling Hayden. VRT, 23.40-1.41u.

.Jane Eyre (Franco Zeffirelli, 1996, Frankrijk/Italië/Engeland). Trouwe en ernstige adaptatie van Charlotte Brontë's klassieker door de doorgaans flamboyantere Zeffirelli. Met een sterke Charlotte Gainsbourg als de tragische en versmade Jane en William Hurt als de zwijgzame Mr. Rochester. Ned.1, 23.50-1.37u.

Two If by Sea (Bill Bennett, 1996, VS). Sandra Bullock zou je lichtpuntje kunnen noemen van romantische komedie over voortvluchtig stel (Bullock en Denis Leary) dat een schilderij heeft gestolen. Ned.2, 24.00-1.35u.

It's My Party (Randal Kleiser, 1996, VS). Succesrijke maar seropositieve ontwerper Eric Roberts besluit een even waardig als uitbundig feestelijk einde aan zijn leven te maken in betrekkelijk goedgemutste weepie. Tot de feestgangers behoren niet de minsten: Lee Grant, Marlee Matlin, Olivia Newton-John, Roddy McDowell, Sally Kellerman, Nina Foch. RTL4, 0.15-2.15u.,