Oostenrijk?

Het cruciale WK-kwalificatieduel tussen Israël en Oostenrijk is door de FIFA uitgesteld. Maar negen Oostenrijkse spelers willen om veiligheidsredenen helemaal niet naar Israël. Begrijpelijk?

Frits Barend, journalist: ,,Ik kan me wel voorstellen dat die jongens liever niet in Israël spelen. Opvallend is wel dat die ploeg zich al weken bezighoudt met die wedstrijd. Een tijdje terug was ik nog in Israël, waar ik in de krant las dat de Oostenrijkers een koude oorlog aan het voeren zouden zijn. Het zou Oostenrijk in ieder geval niet slecht uitkomen als dat cruciale duel op neutraal terrein gespeeld wordt. Verder is het opvallend dat Israëlische clubs dit seizoen al Europese duels hebben gespeeld en die verliepen zonder problemen. Ook Roda maakt er geen punt van om in Israël te spelen. De laatste keer dat ik in Israël was, merkte ik niets van een gespannen sfeer. Als de Oostenrijkers zich laten informeren door hun ambassade zullen ze horen dat ze rustig in Israël kunnen spelen. Ach, ik ga liever met vakantie naar Israël dan dat ik door een Oostenrijkse tunnel rijd.''

Wim Vrösch, technisch manager Roda JC: ,,Ik heb vorige week onze Europese tegenstander Maccabi Tel Aviv bekeken en ik voelde me absoluut niet onveilig in Israël. Op het vliegveld van Frankfurt werd ik uitgebreid gecontroleerd en ondervraagd, maar verder kon ik gewoon doorreizen. Toch kan ik wel begrijpen dat sommige Oostenrijkse spelers liever niet voetballen in Israël. Veel ministeries vaardigen een negatief reisadvies uit, waardoor verzekeringen vervallen. Als een voetballer dan in Israël een been breekt, heeft hij een probleem. Bovendien heeft een toenemend gevoel van onveiligheid een slechte invloed op de prestatie. Maar Roda JC dringt niet aan op een wedstrijd op neutraal terrein.''

Reisadvies van Ministerie van Buitenlandse Zaken op internet: `Reizen naar Israël, met uitzondering van Eilat en de Palestijnse gebieden, wordt ontraden vanwege een verhoogd veiligheidsrisico. Indien reizigers ondanks dit verhoogd veiligheidsrisico naar Israël en de Palestijnse gebieden wensen te reizen, dienen zij zich te beraden of de noodzaak van de reis opweegt tegen het risico. Voor individuele reizigers is het raadzaam contact op te nemen met hun reisverzekeringsmaatschappij om te controleren of de gesloten reisverzekering ook van toepassing is op Israël en de Palestijnse gebieden.'

Josef Magerl, Oostenrijkse ambassadeur in Nederland: ,,Het was een uitstekende beslissing van de FIFA om het duel te verplaatsen. Na het ongeluk met dat Russische vliegtuig weet momenteel niemand waar hij aan toe is. Als je dan ook nog bedenkt dat het onrustig is in Israël en dat de internationale situatie onstabiel is, kan ik me voorstellen dat voetballers liever niet in een vliegtuig naar dat land stappen. Die beslissing is genomen door de spelers, de bond staat daar buiten. Of Oostenrijk er goed aan doet om te zijner tijd juist wél in Israël te spelen? Dat moeten de spelers zelf bekijken. Veel van onze voetballers zijn jong en hebben een gezin. Gezien de huidige situatie is een gedwongen pauze prima, maar daarna zou de wedstrijd in Israël gespeeld moeten worden.''

Rabbijn R.A.P.H. Evers, verbonden aan het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap: ,,Er zijn wel meer mensen die thuisblijven uit angst voor incidenten. Toch vind ik de houding van de Oostenrijkers die niet willen afreizen onsportief. Een slag in het gezicht van Israël. Ik ben net terug van een vakantie met mijn familie in het land, ik doe niet mee aan de angstpsychose die er rondom Israël ontstaat. Net nu het de goede kant opgaat met Israël, zouden de Oostenrijkers zich juist solidair moeten verklaren met het land. De FIFA moet Oostenrijk verplichten om de wedstrijd in Israël te spelen. Je moet nooit toegeven aan terrorisme. Als mensen graag puriteins in de leer willen zijn, moeten ze juist niet naar Amerika reizen.''

    • Marcel Abrahams