Oezbekistan en Georgië steunen VS

Oezbekistan en Georgië hebben de Verenigde Staten steun toegezegd in de strijd tegen terrorisme. Ongeveer duizend Amerikaanse militairen zijn onderweg naar Oezbekistan.

De vroegere Sovjetrepubliek Oezbekistan staat de VS niet toe het land te gebruiken als uitvalsbasis voor aanvallen op buurland Afghanistan. Daar biedt het heersende Talibaan-regime bescherming aan Osama bin Laden, op de achtergrond hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september in New York en Washington.

President Karimov van Oezbekistan maakte dit voorbehoud gisteren tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, die zijn rondreis door het Midden-Oosten en Centraal-Azië gisteren afsloot met bezoeken aan Oezbekistan en Turkije. Karimov heeft de VS wel toestemming gegeven voor het gebruik van een vliegveld en het stationeren van troepen in zijn land, maar hij verbond daaraan de voorwaarde dat het moet gaan om humanitaire of reddingsoperaties.

Een andere vroegere Sovjetrepubliek, Georgië, heeft de VS gisteren het gebruik van haar luchthavens aangeboden. De Georgische president Eduard Sjevardnadze, op bezoek in Washington, deed het aanbod tijdens een onderhoud met de Amerikaanse president George W. Bush en onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz. Georgië grenst aan het NAVO-land Turkije en kan door die ligging een belangrijke schakel vormen voor de aanvoer van materieel en troepen bij een eventuele militaire actie tegen Afghanistan.

De Britse premier Tony Blair, Bush' trouwste bondsgenoot in de antiterrorisme-coalitie, bezocht gisteren Pakistan. In de hoofdstad Islamabad besprak hij met de Pakistaanse president Pervez Musharraf onder andere de vraag wat er moet gebeuren als het Talibaan-regime in Afghanistan valt. Gisteravond reisde Blair door naar India, het laatste land dat hij aandoet om steun te vergaren voor de wereldwijde campagne tegen terrorisme.

Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten bij een Amerikaanse aanval in Afghanistan met een ,,waarschijnlijkheid van 100 procent'' nieuwe aanslagen door terroristen uit het netwerk rond Osama bin Laden, binnen of buiten de VS. Dat heeft The Washington Post gisteren gemeld. Het blad baseert zich op uitlatingen die functionarissen van de FBI en CIA hebben gedaan in een gesprek met leden van het Amerikaanse Congres.

De negentien verdachte kapers van de aanslagen op 11 september waren allen in het bezit van toeristen- of zakenvisa. Zij hadden de visa gekregen van Amerikaanse consulaten, aldus een Amerikaanse overheidsfunctionaris tegenover The Washington Post gisteren.

Aanval op Amerika: pagina 4 en 5