Notarissen in problemen op vrije markt

De liberalisering van de notaristarieven en de zwakkere huizenmarkt hebben zeker vijf notarissen in Nederland in ernstige financiële moeilijkheden gebracht.

Dat zegt D. Plaggemars, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Het is de laatste twintig jaar niet voorgekomen dat notarissen hun werkzaamheden wegens financiële problemen willen neerleggen. Twee jaar geleden is de markt voor notaristarieven binnen bepaalde grenzen vrijgegeven. Een groot aantal notarissen is sindsdien aan het stunten gegaan met tarieven. In sommige regio's in Nederland woeden volgens Plaggemars prijsoorlogen. ,,Er zijn notarissen die op de gok hun tarieven verlagen. Dat kan natuurlijk niet'', zegt hij. Daarnaast is het aantal hypotheek- en transportaktes voor woningen scherp gedaald, waardoor de omzet van notarissen sterk onder druk is komen te staan. De vijf notarissen houden kantoor in de regio's Emmen, Noord Limburg en Zuid-Holland.

Uit recent onderzoek van adviesconcern Ernst & Young blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse notariskantoren geen inzicht heeft in kostprijzen en resultaten. Plaggemars zegt dat zijn beroepsorganisatie daarom een diepgaand onderzoek naar de probleemgevallen gaat houden. ,,Wij willen weten waarom deze notarissen stoppen met hun beroep.'' De voorzitter van de beroepsorganisatie weigert de namen te noemen van de in moeilijkheden verkerende notarissen. Er zijn in Nederland 840 notariskantoren. Onduidelijk is of van de vijf sommigen op hetzelfde notariskantoor werkzaam zijn. De ontwikkelingen in het notariaat staan in schril contrast met een eind juli uitgebracht rapport van een commissie die de gevolgen van de nieuwe notariswet onderzocht. Daarin staat dat ,,de continuïteit van de dienstverlening door de introductie van concurrentie niet in gevaar is gebracht''.

Over een jaar evalueert de Tweede Kamer de in oktober 1999 vernieuwde notariswet. Plaggemars wil niet terug naar de vaste tarieven. ,,De vernieuwde wetgeving werkt als een katalysator voor innovatie. De efficiency van notariskantoren is toegenomen, het kostenbewustzijn is vergroot en er is meer specialisatie gekomen. Dat zijn louter voordelen.''

Vervolg Notarissen: pagina 16

    • Mark Houben