MUSEA

De Tweede Kamer is enthousiast over het plan van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) om te onderzoeken of gratis museumbezoek ook in ons land mogelijk is. In andere landen is het al zo dat op bepaalde dagen geen toegangskaartje nodig is, om zo cultuurinteresse aan te wakkeren. De staatssecretaris neigt naar een systeem waarbij musea eens in de week gratis zijn. ,,Je kan dat vergelijken met bioscopen die op maandagen minder duur zijn. Een onderzoek naar dit plan hoeft niet lang te duren, ik denk in januari meer duidelijkheid te hebben.'' Ook gaat Van der Ploeg bij zijn Europese collega's het plan introduceren voor een 'Europees Museum voor Geschiedenis'. Van der Ploeg: ,,Het museum zou de vorm van een centrale presentatie kunnen aannemen, maar ook een netwerk van musea is denkbaar.''