`Miljoen aangiften wordt niet behandeld'

Eén miljoen van de 1,3 miljoen aangiften die de Nederlandse politie per jaar opneemt worden niet in behandeling genomen.

Dit staat volgens de Volkskrant in een rapport van recherchedeskundigen onder leiding van de Amsterdamse commissaris J. van Riessen. Vooral overvallen en geweldsdelicten zouden zelden of nooit tot specifieke actie van politiewege leiden.

Uit het document komt naar voren dat de geregistreerde misdaad de afgelopen veertig jaar is vertienvoudigd terwijl het aantal opgeloste zaken slechts zou zijn verdrievoudigd. Het rapport-Van Riessen is gemaakt in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen. De Raad is al enige tijd bezorgd over de geringe pakkans in Nederland en meent dat de geloofwaardigheid van de overheid op het spel staat.

Volgens het rapport-Van Riessen behoort Nederland tot de drie Europese landen waar met de meeste slachtoffers van criminaliteit. Nederland is nog steeds een centrum voor internationale drugshandel. De internationaal georganiseerde misdaad groeit nog steeds en wordt steeds harder, aldus het rapport. Volgens de commissie-Van Riessen neemt vooral de gewelddadigheid toe. Dit heeft mede als gevolg dat de bereidheid om aangifte te doen daalt. Ook de geloofwaardigheid van de politie zelf komt hierdoor onder druk te staan.

Volgens voorzitter P. Vogelzang van de Raad van Hoofdcommissarissen moet de politie de communicatie tussen de korpsen verbeteren. ,,Alle informatie moet bij elkaar komen en iemand moet zich daarvoor verantwoordelijk voelen. Dan pas kun je de criminaliteit goed aanpakken.'' Ook zegt hij: ,,De politie moet in eigen huis orde op zaken stellen. We hebben geen fantastisch georganiseerd opsporingsapparaat''. Aldus Vogelzang in de Volkskrant.

Hij bepleit inventievere vormen van opsporing. Zo verwijst hij naar de `sms-bom' waarmee de Amsterdamse politie vorig jaar gestolen gsm-telefoon bestookte. Ook legt hij een link met de terreurbestrijding waarvoor ook in Nederland sinds de aanslagen in de VS op 11 september grote aandacht bestaat. ,,Bij de terreurbestrijding zie je nu een enorme alertheid, zowel in buurten als op wereldniveau. Diezelfde scherpte moeten we zien te bereiken bij andere vormen van zware criminaliteit, waarbij drugs, vuurwapens, kinderporno of mensenhandel een hoofdrol spelen'', aldus de voorzitter van de hoofdcommissarissen, die eveneens korpschef in Utrecht is.

Vogelzang bestrijdt dat de politie de criminaliteit niet langer aankan. Hij zegt alleen dat er ,,meer en beter'' gewerkt moet worden door de Nederlandse politie.