Jomanda niet welkom

Gebedsgenezeres Jomanda wil verhuizen naar klooster Ravensdal in het Limburgse Valkenburg aan de Geul en burgemeester C. Nuytens van Valkenburg wil er alles aan doen dat te voorkomen.

Voor Jomanda zou het bestemmingsplan van het klooster aangepast moeten worden.

De burgemeester raadt Jomanda aan eerst maar eens een officieel verzoek te doen om het klooster te mogen betrekken. ,,Het bestemmingsplan van het klooster is nu verblijfsrecreatie of horeca. Jomanda is dat niet. Als zij hier woont, komen er bussen vol mensen op af en zo'n grootschalige activiteit is niet de bedoeling. Mensen denken dat alles mag in Valkenburg'', vindt Nuytens.

De gemeente Valkenburg heeft onlangs juist besloten meer `kwaliteitstoerisme'te willen aantrekken, en Jomanda wordt daartoe niet gerekend. Nuytens noemt haar activiteiten ,,quasi-spiritueel''.

Jomanda woont nu in Tiel. Op de vraag of de gemeente Tiel problemen heeft gehad met Jomanda zegt een woordvoeder geen reactie te hebben. ,,Het is gewoon een inwoner van Tiel die gaat verhuizen'', zegt de woorvoerder. ,,Daar vinden wij niks van.'' Jomanda was gister niet bereikbaar voor commentaar, volgens een medewerker van de bijbehorende telefooncentrale is zij in het buitenland.