Giftige plant in thee

In de vergiftigde sterrenmixthee die deze week acht mensen met ernstige gezondheidsklachten in het ziekenhuis deed belanden, zat per abuis de giftige plantensoort 'Japanse steranijs' (Illucium anisatum). Dat had het gebruikelijke ingrediënt Chinese steranijs (Illicium verum) moeten zijn. Japanse steranijs dient als decoratiemateriaal in de bloemenhandel.

Dat heeft de Keuringsdienst van Waren gisteren bekend gemaakt. De dienst sloeg begin deze week alarm, nadat acht mensen die sterrenmixthee hadden gedronken van de firma Hetger Natuurlijk in kritieke toestand in het ziekenhuis belandden. Ze moesten na het drinken van de thee overgeven, hadden last van een lagere hartslag, en sommigen vielen flauw of kregen last van hallucinaties.

Na een dag was hun toestand gestabiliseerd, inmiddels zijn ze weer thuis. Alle sterrenmix is uit de schappen gehaald.