Opinie

    • Youp van ’t Hek

Ezels

Misschien ben ik wel dyslectisch. Ik lees steeds Balkende fractieleider CDA. Dan is het misschien beter om de partij meteen maar CDIA te noemen. Het zou geen slechte naamsverandering zijn. Zelden zoveel ezels bij elkaar gezien. Christelijke ezels nog wel. Blinde christelijke ezels, zich chronisch stotend aan steeds weer dezelfde steen. Eerlijk gezegd vond ik het wel aandoenlijk, dat gemodder van die Jaap, Marnix en het puin ruimende parmantje Jan Peter. Even voor de goede orde: professor meester doctor JP ruimt geen puin. Hij verplaatst het alleen maar.

We zijn nu een week verder en de hoofdrolspelers zien waarschijnlijk met lede ogen welke rotzooi ze in hun partij hebben aangericht. Die Marnix had het als zelfmoordterrorist in dienst van Bin Laden niet slecht gedaan. Wat een helmloze kamikaze. Ik heb in mijn leven veel opportunistische, ambitieuze ijdeltuiten bezig gezien, maar die Van Rij slaat echt alles. Hij heeft overgetoept en vet verloren. Wat een schitterende sukkel. Ik mag me natuurlijk niet met de club van dolende christenbroeders en -zusters bemoeien, maar vraag me wel af waarom dat Dagelijks Bestuur zo lang is blijven zitten. Die hadden toch het aftreedscenario bedacht? Die wilden Jaap toch kort en vlug wippen? Zij hadden de champagne om het aantreden van lijsttrekker Marnix te vieren al weken koud staan. Als Gelderse provinciebestuurders bleven ze schaamteloos kleven aan het pluche. Leuk baantje voor Marnix: als accountant de financiën van de afdeling Evenementen van de provincie Gelderland doorlichten. Hij mag het magere honorarium van een half miljoen van een gemiddelde ziekenhuisdirecteur vragen. Dat bedrag krijgt hij blind. De Gelderse commissaris van de koningin Kamminga tekent het contract toch ongezien. Jan Kamminga gaat op voor de Mevrouw Leemhuistrofee.

Maar even terug naar de ezels van het CDIA. Zelden heb ik zo'n collectieve kroeghoon gehoord als afgelopen week bij het noemen van de naam Marnix van Rij. Een meedogenloos gegrinnik barst los in elk café als je de M van Marnix alleen maar fluistert. Zal die man gewoon vrolijk zijn werk blijven doen? Je zal hem namens Ernst & Young aan je deur krijgen. ,,Goedemorgen, mijn naam is Van Rij, ik kom even de jaarrekening opmaken!''

Of ik ondertussen medelijden heb met de naar de achterste Kamerbankjes verbannen Jaap? Natuurlijk niet. Hij heeft een paar jaar geleden op precies dezelfde manier zijn voorganger Enneüs Heerma weggepest. Het hoort bij de politiek en als iemand dat weet is het Jaap. Wat Jaap gaat doen? Burgemeester in de categorie Weert, Winterswijk of Winschoten. Op koopavond herkend worden door het winkelend publiek. Heerlijk. Wat mij opviel aan Jaap was dat hij, toen hij in het nauw zat, veel leuker en vooral natuurlijker was dan toen hij aan het handje van zijn mediatrainer liep. Volgens mij is hij stukken minder statisch dan hij zich al die jaren heeft voorgedaan. Daarom ging het ook zo mis. Jaap had gewoon zichzelf moeten zijn en zich niets moeten aantrekken van die roos van je schouders schuierende mediadeskundigen. Daardoor gaan al die politici zo verschrikkelijk op elkaar lijken. Je ziet nog amper verschil tussen Melkert, Rosenmuller en Thom de Graaf. Laat staan dat je het hoort. Vleesgeworden poldermodellen. En de socialist Marijnissen? Die zie ik alleen nog maar in televisiespelletjes. Hij is de nieuwe Klaas Wilting.

Marnix had zich opgedrongen op voorspraak van de jongeren binnen het CDIA. Maar hoe oud zijn die dan? Tachtig? Er is toch geen enkele echte jongere die geassocieerd wil worden met dit achterbakse, konkelende spruitjesgezelschap van christelijke druppelprostaten en teena-ladies! Hoe het de balkende professor meester doctor in christelijke geloofsprookjes JP zal vergaan? Goed. Het Amstelveense jochie leidt na volgend jaar mei een kleine, doch strijdbare fractie van zeker vier man. Niks meer, niks minder.

Maar aan het einde van dit stukje moet ik niet vergeten om Jaap, Marnix en professortje JP namens heel Nederland hartelijk te bedanken voor een heerlijke week. In elke oorlog is er behoefte aan goedkoop en oppervlakkig amusement. Jongens, het was fantastisch! Dit overtrof ronduit alles. Hartstikke bedankt!

    • Youp van ’t Hek