De zoete kroketjes van Toko Oen

Een bezoek aan restaurant Toko Oen, in het centrum van Malang op Java, behoort tot de verplichte figuren. 80 procent van de bezoekers van nu bestaat uit buitenlanders, onder wie veel Nederlandse toeristen en expats. Boven de toonbank hangt een groot bord met de tekst `Welkom in Malang. Toko Oen die sinds 1930 aan de gasten gezelligheid geeft'.

Op de tafels geblokte kleedjes toegedekt met een doorzichtig plastic vel. Ook de schilderijen aan de muur zijn in plastic gehuld. De rotanstoelen moeten nodig gerepareerd. Voor de glas-in-lood-ramen hangt vitrage. Het interieur is nooit veranderd. Aanvankelijk was Toko Oen een brood-en-taartjeswinkel. Die kun je er nog steeds kopen. Alles wordt nog steeds volgens de recepten uit de jaren dertig bereid. Op het menu staat `vleeskroketje met mosterd' vermeld.

Het eten van dit gerecht is een enorme schrik als het Hollandse hoofd op hartig is geprogrammeerd. De kroketjes en de mosterd bleken mierzoet. Hetgeen te verwachten was op een eiland vol zoetekauwen. Na een paar voorzichtige hapjes lieten we het eten, ietwat beschaamd, staan. De ober was bedroefd. We logen dat we niet zo'n honger hadden.

Vandaag een recept voor hartige garnalenkoekjes, die als voorgerecht of hapje bij de borrel kunnen worden gegeten.

Bereiding: Hak de garnalen in kleine stukjes. Snipper de gepelde sjalotjes. Roer de bloem en kokosmelk tot een klontloos papje. Roer de garnalen en overige ingrediënten door dit mengsel. Het mengsel moet zo compact zijn dat het niet uit elkaar spat in de hete olie. Voeg eventueel extra bloem en/of kokosmelk toe. Verhit een laagje olie in een koekenpan of wok. Schep 1 eetlepel van het garnalenmengsel in de olie en bak het koekje goudbruin. Bak niet meer dan 2 koekjes tegelijk. Laat de koekjes even uitlekken op huishoudpapier en eet ze warm op.

    • Anne Scheepmaker