De Schok

,,Goedemiddag. Omdat ik seropositief ben bevonden, moet ik vandaag afscheid nemen van de Lakers.'

Op donderdag 7 november 1991 werd de Verenigde Saten geschokt door deze verbijsterende bekentenis. Geen homoseksueel, geen drugsverslaafde. Nee, één van de beste basketballers aller tijden was besmet met hiv! De alom geliefde Earvin `Magic' Johnson. Twee weken had Johnson het nieuws geheim weten te houden. Vlak voor de uitwedstrijd van de Lakers tegen de Utah Jazz kreeg hij tien jaar geleden op 25 oktober om 14.15 een telefoontje in zijn hotel in Salt Lake City. Teamarts Michael Mellman hield het gesprek kort. Johnson moest onmiddellijk terug naar LA. Zijn nieuwe contract ging niet door, de levensverzekeringsmaatschappij had hem afgekeurd. Johnson was in zijn leven weliswaar met tientallen vrouwen naar bed geweest, maar dat hij hiv zou kunnen hebben, was geen moment bij hem opgekomen. Toen Mellman hem later die middag persoonlijk de uitslag gaf, sloeg de schrik hem om het hart. Zijn vrouw Cookie was zwanger. Zijn carrière was vernield. De opluchting was groot toen Cookie een week later negatief uit de test kwam. Zoon E.J. kwam gezond op de wereld. In 1992 won de besmette Johnson goud met het Dream Team op de Spelen. In 1995/1996 speelde Johnson nog een seizoen bij de Lakers. Hij is nu de baas van Magic Johnson Enterprises. Buiten het slikken van twee pillen per dag ondervindt hij fysiek nog altijd weinig hinder van het virus.

Dit is de tiende aflevering van een serie over schokkende sportmomenten.

    • Koen Greven