De Annie Schmidt-moordenaar

,,Anne! Aufmachen! Ich bin's!'' Een Duitse soldaat staat onder het raam van Anne Frank. De bekende onderduikster doet verliefd het raam open, een liefdesduet volgt: Anne Frank, de musicalfilm. Even later zien we een videoclip van een hiphopgroep. Ze rappen: ,,Anne was een vamp/ De lady was een tramp/ Maar ze liep tegen de lamp/ Wat een ramp/ naar het kamp/ Met de trein/ Da's niet fijn/ 't Was te klein/ In die trein...'' Dan volgt het refrein: ,,In the House!/ In the house!/ Anne was living in de Achterhouse!''

Het cabarettrio De Vliegende Panters (Remko Vrijdag, Diederik Ebbinga, Rutger de Bekker) had na twee succesrijke programma's, Sex (1996) en Hype (1998) geen zin in zo maar een tv-registratie. In plaats daarvan maken zij het satirische programma Daar Vliegende Panters, met sketches en parodieën. Zondag is de eerste van negen afleveringen te zien.

Een paar hebben een thema, zoals `de oorlog' of `Annie M.G. Schmidt', maar de meeste afleveringen bestaan uit losse nummers. Sommige nummers, zoals bovenstaande Anne Frank Rap, komen uit hun cabaretshows, maar het meeste is nieuw. Frank Ketelaar (scenarist van Bij ons in de Jordaan) en Albert Jan van Rees regisseren de reeks. Uiteraard zijn er veel gastacteurs, zoals Hans van Willigenburg, Pieter Bouwman, Gerard Arninkhof (ook een musical), en Cleo Dankert (als Anne Frank).

Wat de vele typetjes en de satire op het modieuze leven betreft, doet het programma enigszins aan Van Kooten en De Bie denken. De Panters hebben van hun grote voorgangers in ieder geval de meester-grimeur Arjen van de Grijn overgenomen. Wie het werk van de Panters kent, zal veel herkennen: de parodieën op gladde types en op collega's als Acda en De Munnik, Jenny Arean, Youp van 't Hek (ook al onderwerp van een musical); het snelle schakelen tussen korte sketches, vele stijlen, nooit iets echt afmaken of uitgraven, geen afgeronde verhaaltjes. Hoewel lang niet zo leuk, doet Daar vliegen de panters wat structuur betreft denken aan Britse satirische programma's. Verder heeft de serie dezelfde jongensachtige charme als de cabaretshows; eerder vrolijk dan scherp, soms hilarisch, meestal gemoedelijk.

Het leukst is aflevering 4, over Annie Schmidt. Het verhaal, over een seriemoordenaar die het heeft voorzien op mensen die werk van Schmidt voorlezen of zingen, zit vol met citaten: Baantjer komt langs, net als Opsporing verzocht, Andermans Veren, Psycho, en Charles Manson. De Annie-moordenaar schrijft met bloed ,,Vluchten kan niet meer'' op de muur. Rode draad door alle afleveringen is het verhaal van het Trio Turbo Twins, drie lullige feestmuzikanten. Maar die zijn niet zo grappig.

Daar vliegen de panters, VARA, zaterdag, Ned.3, 20.25-20.55u.

    • Wilfred Takken