Dagvaarding voor Ullrich wegens doping

De Duitse wielrenner Jan Ullrich heeft bij de Ronde van Lucca van de Italiaanse politie een dagvaarding wegens doping gekregen. Tijdens de Ronde van Italië werden bij Ullrich diverse produkten in beslag genomen.

De agenten zijn woensdag al het hotel van Telekom binnengekomen, waarna Ullrich een document moest ondertekenen waarin hij verklaart op de hoogte van de dagvaarding te zijn. Volgens ploegleider Rudy Pevenage van Telekom is er geen reden tot ophef. ,,Er zijn geen nieuwe aspecten aan de orde gekomen. Het gaat om een formaliteit.''

Teamarts Lothar Heinrich verklaarde dat het om een astmamiddel gaat dat Ullrich wegens een allergie voorgeschreven heeft gekregen. Hij heeft hiervoor toestemming van de internationale wielrenunie UCI. Maar volgens het parket van Florence gaat het om verboden middelen. De coureur zal zich waarschijnlijk na de WK wielrennen, die volgende week in Lissabon plaatsvinden, in Italië moeten melden.

Het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) meldde gisteren dat een nieuw dopingmiddel op de markt is gekomen. Het medicijn oxyglobine dient zich aan als een van de opvolgers van EPO. ,,Er zijn diverse produkten die opduiken en worden genoemd als opvolger van EPO', vertelde Rens van der Kleij, de aanstaande directeur van het NeCeDo aan het ANP. ,,Bij de afgelopen Giro hebben we al gemerkt dat er renners werden betrapt, maar dat EPO niet werd aangetroffen. HemAssist werd wel genoemd en dat middel behoort tot dezelfde generatie als oxyglobine.''

Oxyglobine wordt normaal gebruikt als uiterst redmiddel voor mensen en dieren die ernstige bloedtekorten hebben bijvoorbeeld na een ongeluk. Het medicijn maakt deel uit van een nieuwe generatie bloedvervangers als PolyHeme, Hemopure en HemoLink. Dit zijn allemaal hemoglinemoleculen die gewonnen worden uit humaan of runderbloed. Hemoglobine is het molecuul in een rode bloedcel dat daadwerkelijk zuurstof bindt en transporteert. Deze bloedvervangers zorgen voor een extra transportmogelijkheid van zuurstof.

Om misbruik van deze middelen op te sporen zijn bloedtesten nodig. ,,In diverse laboratoria worden de nieuwe ontwikkelingen nauwgezet gevolgd'', aldus Van der Kleij. ,,Maar opsporingsmethoden zijn er niet.''