Conflict op hoge toon VS, Israël

De Verenigde Staten en Israël hebben een hoogoplopende ruzie over de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten. Het Witte Huis noemde uitspraken van premier Sharon gisteren ,,onaanvaardbaar''.

Sharon had donderdagavond gezegd dat de VS Israël laten vallen in het belang van de wereldwijde coalitie tegen terreur, waaraan zij bouwen sinds de aanslagen op New York en Washington van 11 september. ,,Tracht de Arabieren niet tegemoet te komen ten koste van ons. Wij zullen geen Tsjecho-slowakije worden'', waarschuwde Sharon in een verwijzing naar de tegemoetkomingen die het Westen in 1938 deed tegenover Hitler.

Eerder deze week werd bekend dat president Bush een zelfstandige Palestijnse staat steunt, mits het bestaansrecht van Israël verzekerd is. Daarop kwamen positieve reacties uit de Arabische wereld, maar Washington ontkent dat de uitspraken zijn gedaan om bondgenoten te winnen in de strijd tegen het terrorisme.

Sharon heeft het sinds 11 september bijzonder moeilijk met het beleid van Washington. Hij werd gedwongen zijn minister van Buitenlandse Zaken Peres te laten praten met de Palestijnse leider Arafat terwijl het Palestijnse geweld doorging. Washington weigert Hezbollah en Hamas op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen. En deze week negeerde de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld tijdens zijn rondreis door het Midden-Oosten een uitnodiging van zijn Israëlische collega ook even Tel Aviv aan te doen.

Isolement: pagina 5