Betere communicatie vliegtuigen

De Europese organisatie voor de veiligheid van luchtvaartnavigatie Eurocontrol wil snel breedbandcommunicatie tussen vliegtuigen en luchtverkeersleiding invoeren. Daarmee kunnen vluchtgegevens en videobeelden van wat aan boord gebeurt, continu naar de vluchtleiding worden gestuurd.

Eurocontrol meldde dit gisteren in Montreal tijdens een congres van de burgerluchtvaartorganisatie ICAO. De vluchtgegevens die nu nog worden opgeslagen in de Cockpit Voice Recorder en de Flight Data Recorder, de zogenoemde zwarte dozen, kunnen vaak alleen met zeer grote moeite worden ontcijferd, als ze al gevonden worden. Door deze informatie direct naar opslagcentra op de grond te sturen kan op elk moment worden beschikt over gegevens over de staat van ieder vliegtuig en wat aan boord gebeurt.