AFGHAANSE MOBIGRIEP

Leerlingen op drie privéscholen in de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn getroffen door een mysterieuze epidemie. Ze zijn verkouden, hebben koorts en lijden aan buikpijn.

``De ziekte lijkt in alles op griep,'' zei de minister van Volksgezondheid afgelopen dinsdag op een persconferentie. De ouders van de kinderen, die hun kroost massaal thuis hielden, dachten dat extremistische moslims een aanval met biologische wapens op de rijkeluisscholen hadden gepleegd. Maar het ministerie geloofde daar niks van.

De overheid gelooft wel dat er kinderen ziek zijn, maar het griepseizoen is net begonnen en er zijn niet meer zieken dan in andere jaren. Op de drie privéscholen kan sprake zijn van echte griep in combinatie met massahysterie. `Het is allemaal hysterie,'' zei Rigoberto Tiglao, de woordvoerder van president Gloria Arroyo tegen persbureau Reuters, ``ontstaan door mediabelangstelling voor mogelijke terroristische aanslagen met biologische wapens.''

Liefst 500 leerlingen van het katholieke St Paul College meldden zich afgelopen maandag ziek. De schooldirectie besloot de school de rest van de week te sluiten om de klaslokalen te kunnen ontsmetten. De minister van Volksgezondheid veronderstelt dat die kinderen niet allemaal door een virus zijn getroffen, maar psychosomatische ziekteverschijnselen hebben gekregen, nadat ze hoorden dat hun klasgenoten ziek waren geworden. De autoriteiten houden het er op dat vooral privéscholen zijn getroffen omdat daar de leerlingen allemaal mobieltjes hebben waarmee ze veel en snel berichten uitwisselen. Onderwijsminister Raul Roco veronderstelt dat Bin Laden zijn geld wel beter weet te besteden: ``Stel je voor, het kost 30 miljoen dollar om een gas te maken waarmee je een paar mensen kunt doden. Zelfs Bin Laden heeft wel wat anders te doen.''

    • Wim Köhler