67 Philadelphia

Phileas Fogg deed het in 80 dagen, Todd Rundgren in 80 optredens. De Achterpagina gaat in 80 hits rond de wereld. Vandaag de 67ste halteplaats: Philadelphia.

Philadelphia is een stad met een stemming. `I'm In A Philly Mood' heet een van de nummers op de solo-cd Soul Alone uit 1993 van Daryl Hall, de helft van Hall and Oates, het succesrijkste mannelijke duo uit de Amerikaanse popgeschiedenis.

,,De Philadelphia songs uit de jaren zeventig, en dan vooral die van Teddy Pendergrass, The Spinners en Harold Melvin and the Blue Notes, waren een soundtrack bij `lovemaking' '', zei de in Philadelphia geboren en getogen Daryl Hall hierover in een interview. ,,Muziek uit Philadelphia is heel romantisch; het is laat op de avond, de lichten zijn gedimd, bij dat soort dingen hoort die muziek. Philadelphia is te vergelijken met New Orleans en Memphis, steden met een eigen geluid. De Philly Sound bestaat nog steeds, het is een traditie die bijna tijdloos is.''

Hoe sterk de Philly-traditie is, blijkt uit de hedendaagse artiesten uit Philadelphia als Jill Scott, Bilal en de rappers van The Roots. Net zoals de Philly-artiesten uit de jaren zestig en zeventig voelen ze zich verwant met elkaar en spelen ze mee op elkaars cd's. Een eigen, uit duizenden herkenbaar geluid zoals de platen van het label Philadelphia International Records uit de jaren zeventig hebben de huidige popmuzikanten uit Philadelphia niet. Maar hun muziek is wel, net als de oude Philly Soul, altijd zwoel, wellustig en vlekkeloos geproduceerd.

Ook in een ander opzicht zetten de nieuwe Philly-sterren de traditie voort: ze zingen nooit over hun eigen stad. Voor hen is Philadelphia een stad met een geluid en dat kan men het beste laten horen. Dit is dan ook wat Gamble en Huff deden met het door hen geschreven en geproduceerde `TSOP' van MFSB, het huisorkest van Philadelphia International Records. `TSOP' staat voor The Sound Of Philadelphia, MFSB voor Mothers Fathers Sisters Brothers, hoewel sommigen beweren dat MotherFucking Son of a Bitch de werkelijke naam van het orkest was. `TSOP', dat in 1974 de twintigste plaats van de Nederlandse Top 40 haalde en lange tijd diende als herkenningsmelodie van het Amerikaanse tv-programma Soul Train, laat het geluid van Philadelphia International Records in al zijn glorie horen: een batterij violisten strijkt er wellustig op los, een flink aantal blazers schettert daar feestelijk boven uit, een vette bassist en een kort aangebonden slaggitarist zorgen voor dansbaarheid en de drummer is hoorbaar verliefd op zijn hi-hat. De enige tekst die het vrouwelijk trio The Three Degrees in dit nummer zingen is ,,people all over the world.''

Alleen muzikanten die niet uit Philadelphia komen zingen over de stad, al is het niet veel. Bruce Springsteen bijvoorbeeld komt uit Asbury Park, New Jersey, maar haalde in 1994 de zesde plaats van de Nederlandse hitparade met `Streets of Philadelphia'. Springsteen schreef het nummer voor de film Philadelphia waarin Tom Hanks een stervende aids-lijder speelt. Springsteens Philadelphia-hit gaat niet per se over een aids-patiënt, maar zou kunnen doorgaan voor de vertolking van de gevoelens van een zwaar zieke:

,,I was unrecognizable to myself / Saw my reflection in a window / I didn't know / My own face / Oh brother are you gonna leave me / Wasting away / On the streets of Philadelphia.''

De Canadees Neil Young weet iets meer te melden over Philadelphia in zijn gelijknamige nummer dat hij voor de film Philadelphia schreef. Hij noemt Philadelphia, overeenkomstig de letterlijke betekenis van het oorspronkelijk Griekse woord, de `stad der broederlijke liefde'.

Weinig meer informatie geeft de Engelse zanger/gitarist Mark Knopfler in zijn `Sailing To Philadelphia' uit het jaar 2000. Hierin komt Georgie Mason aan het woord, die van de Engelse rivier de Tyne naar Philadelphia zeilt om daar de Mason-Dixon-line trekken. ,,This baker's boy from the west country / Would join the Royal Society... / We are sailing to Philadelphia / A world away from the coaly Tyne / Sailing to Philadelphia / To draw the line /The Mason-Dixon line.'' Alleen degenen die weten dat de Mason-Dixon-line een door de Engelse landmeters George Mason en Jeremiah Dixon in 1767 getrokken grenslijn is tussen Pennsylvania en de staten Maryland, Delaware en West-Virginia, begrijpen waarover het gaat. De Mason-Dixon-lijn werd de grens tussen het Zuiden en het Noorden van de Verenigde Staten.

    • Bernard Hulsman