Zidane met dood bedreigd voor duel met Algerije

De Franse stervoetballer Zinedine Zidane is met de dood bedreigd. Dat heeft de politie van Issy-les-Moulineaux, een voorstad van Parijs, gisteravond bekendgemaakt. Op het bureau werd eind vorige maand een anonieme en `onsamenhangende' brief afgeleverd met het dreigement tegen de vedette van Real Madrid.

De afzender schrijft dat hij morgenavond tijdens het oefenduel tussen Frankrijk en Algerije in Parijs zal toeslaan. Zidane, van Algerijnse afkomst, krijgt speciale bewaking. Het gaat om de eerste interland tussen beide landen sinds de onafhankelijkheid van Algerije in 1962.

,,Mijn vader en moeder waren Algerijnen. Deze historische wedstrijd doet me dus wel wat. Meer wil ik er niet over zeggen'', zei Zidane gisteren.

Zidane werd in 1973 in Marseille geboren. Als kind bracht hij vakanties in Algerije door. Zijn laatste bezoek aan het land dateert van 1986. Het is nog niet zeker of Zidane morgen speelt. Hij kampt met een lichte dijbeenblessure.

De oefeninterland is met 80.000 toeschouwers uitverkocht en wordt als een risicowedstrijd beschouwd. Meer dan duizend politiemensen worden op de been gebracht. Een deel van hen is belast met de toegangscontrole in het Stade de France. Ook de genodigden zullen aan een nauwlettende controle worden onderworpen. Dat geldt ook voor het verkeer rondom het stadion.

De politie heeft aanwijzingen dat jongerenbendes uit de voorsteden zich met geweld toegang tot het stadion willen verschaffen. Er worden ook steunbetuigingen aan het adres van Osama bin Laden verwacht, de man die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter de recente terroristische aanslagen in New York en Washington.

De laatste terreurdaad in Parijs dateert van oktober 1995, toen Algerijnen een bomaanslag pleegden op de metro in de Franse hoofdstad. Daarbij vielen 26 gewonden. Bij een aanslag eerder dat jaar op de metro kwamen acht mensen om het leven. De aanslagen werden opgeëist door de Gewapende Islamitische Groep (GIA), een Algerijnse terreurorganisdatie.