VS hekelen Arabische tv-zender

De Amerikaanse regering heeft Qatar gevraagd stappen te ondernemen tegen het onafhankelijke Arabische televisiestation Al-Jazira. Dat heeft de emir van Qatar, sjeik Hamad Khalifa al-Thani, gezegd.

Het station staat erom bekend veel zendtijd te besteden aan (anti-Amerikaanse) sentimenten van fundamentalistische en extremistische moslims uit de Arabische wereld. Zo verspreidde de zender na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten een omstreden fax van Osama bin Laden waarin hij moslims opriep om de wapens op te nemen tegen Amerika. Ook meldde Al-Jazira onlangs dat een aantal Amerikaanse commando's in Afghanistan was opgepakt.

Al-Jazira, dat opereert vanuit Qatar maar uitzendt over de hele wereld, werd verder bekend door de uitzending van een uitgebreid vraaggesprek met Bin Laden, drie jaar geleden. Dat gesprek is onlangs herhaald. Het station is populair in het Midden-Oosten, maar wordt verafschuwd door overheden in het gebied omdat het de fundamentalistische moslims uitgebreid aan het woord laat, wat regeringen in de regio als uiterst schadelijk ervaren. Gisteren beweerde het station over recente beelden te beschikken van Osama bin Laden en de Egyptische militant Ayman Zawahiri, leider van de groepering Jihad. Het station is nagenoeg het enige medium dat nog in Afghanistan mag opereren.