VNU ziet lagere winst voor dit jaar

VNU, uitgever van onder meer Intermediair, heeft vanmorgen weer een winstwaarschuwing afgegeven. Het verwacht dat de winst per aandeel in 2001 nu tot 5 procent lager kan uitkomen vergeleken met vorig jaar.

De terroristische aanslagen in de Verenigde Staten zijn volgens VNU de reden van de bijstelling. De advertentie-inkomsten, die dit jaar al afnamen, zijn na de aanslagen dramatisch gedaald in zowel de VS als in Europa. ,,De verder verslechterende economische omstandigheden als gevolg van de terroristische aanslagen van 11 september hebben een sterk negatief effect gehad op de al onder druk staande activiteiten van de divisie business-informatie'', aldus VNU.

Volgens financieel-directeur F. Cremers verwacht VNU dat de advertentievolumes in de VS in de tweede helft van het jaar met meer dan 30 procent zullen dalen en voor de Europese vakbladen wordt rekening gehouden met een afname van 25 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Cremers zei vanmorgen dat de daling in de VS zelfs tot 35 procent kan oplopen. ,,Maar dat is wel een worst-case scenario''.

In augustus lag de verwachting voor de afname in deze periode in de VS nog op 25 procent en in Europa op zo'n 17 procent.

VNU haalt ongeveer 25 procent van de omzet uit de getroffen divisie business-informatie, die vakbladen uitgeeft en congressen en vakbeurzen organiseert. De overige activiteiten doen het goed, aldus Cremers. ,,Maar het vierde kwartaal is zeer belangrijk voor business-informatie, waardoor het effect groot is.''

De daling van het aantal advertenties was in augustus al reden voor VNU om de winstvoorspelling bij te stellen, maar toen werd toch nog een groei van de winst per aandeel van ten minste 5 procent verwacht tot 1,89 euro. Nu is de verwachting dat de winst per aandeel tussen de 1,69 euro en 1,78 euro zal uitkomen.

De winstwaarschuwing komt niet geheel onverwacht. Analisten stelden de afgelopen week al de prognoses bij tot onder de 1,89 omdat zij ervan uitgingen dat de aanslagen de advertentiemarkt verder onder druk hadden gezet. Het is waarschijnlijk dat deze verwachtingen verder worden bijgesteld want zij liggen vrijwel allemaal nog boven de 1,78 per aandeel. Eerder deze week kwam een grote speler in de media sector, het Amerikaanse McGraw-Hill, met een winstwaarschuwing en advertentiebedrijf Havas uit Frankrijk presenteerde sombere prognoses over de advertentiemarkt.