VNU grote daler op Damrak na waarschuwing

De Amsterdamse beurs stond vanmorgen in de plus ondanks de winstwaarschuwing van uitgever VNU. Het nieuws drukte ook andere uitgevers als Wolters Kluwer en Elsevier in de min. De AEX-beursgraadmeter stond echter rond het middaguur op 463 punten, een stijging van 1 procent.

Voordat de handel begon verklaarde VNU dat de winst per aandeel dit jaar tot 5 procent lager kan uitkomen dan in 2001. De uitgever verklaarde dat de advertentie-inkomsten sterk zijn gedaald na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De vakbladen in Europa en de VS lijden zwaar onder deze aderlating. De waarschuwing kwam niet onverwacht, veel analisten hadden hun taxaties al naar beneden bijgesteld na de aanslagen. Desondanks kelderde het aandeel VNU vanmorgen naar 22,60 euro, het laagste punt sinds december 1997. Het aandeel herstelde zich enigszins en stond rond het middaguur op 25,36 euro, een daling van 6,9 procent. Andere uitgevers lieten ook rode cijfers zien. Wolters Kluwer verloor 0,5 procent op 24,75 en Elsevier 2,2 procent op 12,25.

De koers van Océ, fabrikant van printers en kopieerapparaten, steeg ondanks het nieuws dat de nettowinst over de eerste negen maanden van het jaar daalde met 27 procent tot 74,4 miljoen euro. Het aandeel van het bedrijf uit de Midkap-index steeg echter met bijna 10 procent naar 9 euro.

De grote Europese beurzen verloren allemaal in de ochtenduren en leken af te wachten wat de Amerikaanse werkloosheidscijfers over september later op de dag zouden brengen. De FTSE-index op de effectenbeurs van Londen daalde met 0,8 procent naar 5,058 punten. In Parijs verloor de CAC-index 0,6 procent naar 4,222 en in Frankfurt zakte de DAX-index met 0,6 procent naar 4,575 punten. De gunstig ontvangen mededelingen van Cisco en Dell van eerder deze week werden overschaduwd door Gateway. Deze computerproducent liet gisteren na het sluiten van de New Yorkse beurs weten dat het verlies over het derde kwartaal groter zal uitvallen dan was verwacht.

Zelfs voor het Britse Vodafone was geen winst weggelegd. Volgens enkele media maakt dit concern volgende maand een stijging van zijn halfjaarwinst van 40 procent bekend. Dat is veel meer dan analisten hadden voorzien en ook meer dan de meest recente raming van Vodafone zelf.

In New York liepen de koersen eerst hard op omdat koopjesjagers op het toneel verschenen. Toen dat effect later op de dag weer was uitgewerkt daalden de koersen weer. De Dow-Jonesindex verloor 0,7 procent en eindigde net boven de 9000 punten. Het koerspeil van de technologiebeurs Nasdaq steeg met 1,1 procent naar 1597 punten. Technologiebedrijven Dell en Cisco kwamen met de mededeling dat zij nog steeds geloof hebben in eerder winstvoorspellingen. Dell steeg met 8,1 procent en Cisco met 3,8 procent.

Tokio De effectenbeurs in Tokio slaagde er vandaag net in om een plus te boeken nadat de Nikkei-index lange tijd in het rood stond. De index steeg fractioneel met 0,4 procent tot 10,205,87 punten en wist daardoor toch weer boven de belangrijke psychologische grens van 10,000 punten te sluiten. In eerste instantie leken beleggers winst te nemen na de stijging van gisteren. In de loop van de handelssessie kwam er meer belangstelling voor de technologiefondsen.