Verkopen op kunstbeurs pAn redelijk goed

De nationale kunst- en antiekbeurs pAn, die zaterdag in de Amsterdamse RAI is geopend, loopt redelijk goed maar ondervindt wel de gevolgen van de onzekere politiek-economische omstandigheden. Bezoekers tonen voorkeur voor de lager geprijsde objecten. Er is vooral belangstelling voor oude meesters, Japanse prenten, meubels, sieraden en modern glas en zilver. ,,De handelaren hebben dit jaar meer moeite om kopers te overtuigen,'' zegt woordvoerster Titia Vellenga. ,,Er is wel geld, maar mensen zijn geneigd nog even te wachten met aankopen.''

Het recordaantal van 32.000 bezoekers in 2000 wordt dit jaar zeker niet gehaald. Verwacht wordt dat de beurs, die tot en met zondag open is, het niveau van 1999 zal bereiken met 25 tot 26.000 bezoekers.

Een aantal handelaren deed desondanks goede zaken. In de sector moderne kunst hingen bij Loek Brons op de opening al rode stippen bij onder meer de grote doeken van Willem van Veldhuizen en Borzo Kunsthandel verkocht zes tekeningen van Jan Schoonhoven.

Veel belangstelling was er voor de nieuwe afdeling fotografie. Deze blijkt een nieuw publiek van fotoliefhebbers naar de pAn te trekken, maar ook verzamelaars die voor het eerst fotografie als – betaalbare – kunstvorm ontdekken. De beursleiding wil deze sector in de komende jaren verder uitbouwen.