Van Gaal hult zich in nevelen over zijn toekomst

Het Nederlands elftal sluit morgen de mislukte WK-kwalificatiereeks af tegen Andorra. Het weerzien met Clarence Seedorf wordt overschaduwd door de speculaties over het afscheid van Louis van Gaal als bondscoach.

Louis van Gaal plaatste deze week het duel met het dwergstaatje Andorra al vast in het kader van de voorbereiding op het Europees kampioenschap van 2004. De kwalificatiewedstrijden voor dit toernooi beginnen pas in het najaar van 2002. Zelf vestigde Van Gaal geen moment de indruk dat hij vol overgave het vizier heeft gericht op dit evenement. Als het gaat om zijn toekomst hult hij zich in nevelen. Hij zegt nog geen antwoord te weten op de vraag of hij aan het roer moet blijven van het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal na de uitschakeling voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. Voor het eerst in vijftien jaar heeft Oranje zich niet geplaatst voor een eindtoernooi.

Moet een bondscoach die twijfelt wel doorgaan met dit zware ambt? Edgar Davids zei gisteren dat hij zich zou kunnen voorstellen dat Van Gaal ,,wat anders gaat doen''. Om de toekomst van de Amsterdammer te voorspellen, is het noodzakelijk een optelsom te maken, voegde de vice-aanvoerder er cryptisch aan toe. Een aantal aspecten zou voor Van Gaal inderdaad aanleiding kunnen vormen uit Zeist te vertrekken. Hij zegt dat hij zijn ,,contract heeft uitgediend'' als hij volgend jaar na de eerste van de drie evaluatieperioden van zijn zesjarige verbintenis met de KNVB opstapt. Hij mag het contract eenzijdig verbreken.

Onlangs maakte Van Gaal bekend in 2006 te willen stoppen met het trainersvak. Als bondscoach kan hij voor die tijd nog de Europese- én de wereldtitel winnen. Het WK is in datzelfde jaar in Duitsland.

Alleen de mondiale titel ziet hij nog als een ultieme uitdaging omdat Nederland in 1988 al eens Europees kampioen is geworden. Daarvoor moet hij dus vijf jaar wachten. Als clubcoach zou hij in de herfst van zijn loopbaan vaker succes kunnen oogsten. En het is voor Van Gaal nu nog niet te laat in aanmerking te komen voor een topclub. Meerdere malen is zijn naam bijvoorbeeld in verband gebracht met Manchester United, waar hij Alex Ferguson zou moeten opvolgen.

Het zijn speculaties waaraan Van Gaal zelf gisteren extra voeding gaf door te verklaren dat zijn organisatorische werkzaamheden in Zeist ook door anderen kunnen worden voortgezet. Zoals de uitvoering van het Masterplan voor het jeugdvoetbal. ,,Daarvoor heb ik een staf om me heen verzameld die dat zou kunnen doen. We zijn nu bezig met de implementatie van het Masterplan. Dat houdt niet op als Van Gaal weggaat. Trouwens, toen ik kwam lag dit plan er al.''

Aan de andere kant zijn er stemmen in zijn omgeving die hem ervan weerhouden de deur in Zeist achter zich dicht te trekken. ,,De mening van de spelers heb ik zeer hoog zitten'', zei Van Gaal gisteren. ,,Zij zijn belangrijk in mijn afweging.''

Volgens de bondscoach is er nog geen enkele international die een einde wil maken aan zijn interlandloopbaan. Dat werd hem duidelijk na een inventarisatie in de afgelopen dagen. ,,Ik heb alleen de spelers van Barcelona (Frank de Boer, Marc Overmars, Patrick Kluivert, Phillip Cocu, Michael Reiziger, red.) en Jaap Stam over dit onderwerp nog niet geraadpleegd. Dit gebeurt over twee weken.'' Hij heeft de spelers ook gevraagd wat zij ervan zouden vinden als hij opstapt. ,,Ik heb hen wat meer verteld over mijn gedachten voor de toekomst'', aldus Van Gaal.

Een speler die zich gisteren tegenover de media in elk geval op de vlakte hield over de vraag of Van Gaal moet blijven, is Clarence Seedorf. Bij Ajax had hij het in 1995 al aan de stok met hem omdat hij vond recht te hebben op een vaste positie in het elftal. Seedorf trok uiteraard aan het kortste eind en vertrok naar Sampdoria. Vervolgens had hij wisselend succes bij Real Madrid en Internazionale. In Milaan leeft hij nu, in een aanvallende rol achter de spitsen, op onder de nieuwe trainer Hector Cúper.

Dat hij zich weer beschikbaar heeft gesteld voor het Nederlands elftal is eigenlijk een wonder. Verguisd werd hij door het publiek in eigen land tijdens het EK 2000. Vernederd door Van Gaal die hem zelfs niet meer selecteerde toen hij negentien spelers opriep voor de oefeninterland tegen Engeland. De vraag of Van Gaal hem hierover uitleg heeft gegeven, beantwoordt hij niet. Maar het Nederlands elftal blijft voor hem toch in trek. Seedorf: ,,Het blijft een eer om je land te vertegenwoordigen. Bij mijn club speel ik met acht, negen verschillende nationaliteiten. In het Nederlands elftal ontmoet je jongens uit je eigen cultuur.''

    • Erik Oudshoorn