Swaab wil einde aan opsporing via geding

Een van de hoofdverdachten in de beursfaudezaak, effectenhandelaar E. Swaab, wil via een kort geding tegen de Nederlandse Staat, dat zijn internationale opsporingsbevel onmiddellijk wordt ingetrokken. Zijn advocaten hebben voor aanstaande woensdag bij de Haagse rechtbank een kort geding tegen de Staat aangespannen. Het is hoogst ongebruikelijk dat een verdachte zo zijn opsporingsbevel van tafel tracht te krijgen.

Swaab, die naast de Nederlandse- ook de Zwitserse nationaliteit bezit, kan niet reizen omdat hij sinds 1998 gesignaleerd staat. Hij woont sindsdien in Zwitserland, dat geen eigen staatsburgers uitlevert. Vanuit Zürich heeft hij zijn werk in de effectenhandel voortgezet.

Eerder deze week slaagde Swaab er in de rechtbank in zijn zaak te wraken. Die wordt nu behandeld door andere rechters.

Swaab wist aan Justitie te ontkomen omdat het openbaar ministerie bij de start van Operatie Clickfonds in 1997 zijn zaak in eerste instantie onderschatte. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Swaab heeft altijd gezegd te willen verklaren op voorwaarde dat het opsporingsbevel van tafel ging. Dit voorjaar liet hij die eis vallen. Van 4 tot en met 13 april kreeg hij een vrijgeleide en is hij uitgebreid verhoord in Amsterdam.

Nu Swaab deze verklaring heeft afgelegd is er ,,geen enkele wettelijke grond meer voor het handhaven van de signalering'', stelt een van zijn raadslieden, H. Biemond. Volgens hem wordt zijn cliënt al zo lang beperkt in zijn bewegingsvrijheid dat het opsporingsbevel onrechtmatig is.

Justitie handhaaft de signalering omdat er vluchtgevaar en kans op herhaling van het misdrijf zou zijn. Biemond noemt dat laatste argument gezocht. Ook het risico van vluchtgevaar is volgens hem niet aanwezig. Swaab wil, net als een aantal andere hoofdverdachten in Operatie Clickfonds hebben gedaan, een grote borgsom storten om het vluchtgevaar af te dekken.

Vóór het uitbreken van de beursfraude werkte Swaab in Londen. De meeste weekends was hij in Nederland, waar zijn vrouw en kinderen overigens nog steeds wonen.