Rumsfeld: lange adem tegen terreur

De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, acht de kans dat een enkele militaire operatie het terrorisme effectief kan oplossen ,,klein''. Volgens Rumsfeld, op bezoek in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, zijn ,,aanhoudende druk'' en ,,verschillende methoden'' van aanpak het devies.

Rumsfeld arriveert vandaag in Oezbekistan om twijfel over de internationale coalitie tegen het terrorisme en met name de aanpak van terroristenleider Osama bin Laden uit de weg te ruimen. Eerder bezocht hij Saoedi-Arabië en Egypte. Beide landen hebben gezegd dat zij niet bereid zijn hun vliegvelden open te stellen voor luchtaanvallen op Afghanistan. Rumsfeld toonde zich schijnbaar onbewogen en zei na afloop van een gesprek met de Egyptische president Mubarak dat Egypte en de VS het eens zijn over het gevaar dat terrorisme behelst.

Volgens critici is het bezoek van Rumsfeld met name bedoeld om aarzelingen in het bondgenootschap tegen het terrorisme weg te nemen. In het Midden-Oosten en Centraal-Azië bestaan zorgen over een fundamentalistische reactie, die een aanval op Afghanistan zou kunnen veroorzaken. Maar Rumsfeld heeft gezegd dat hij uit is op ,,advies'' en dat geen sprake is van onderhandelingen.

De Amerikaanse regering voelt zich genoodzaakt te herhalen dat het niet de ondergang van de islam beoogt. President Bush, die gisteren humanitaire hulp aan ,,de arme drommels'' in Afghanistan heeft aangekondigd, zei dat geen sprake is van een ,,oorlog tussen hun wereld en de onze''. Rumsfeld herhaalde dat tegenover zijn gastheren in het Midden-Oosten en zei dat de militaire voorbereidingen in de regio ,,uitsluitend en alleen met het terrorisme te maken hebben.''

Het Verenigd Koninkrijk heeft een dergelijke boodschap overgebracht aan de Afghanen zelf. De Britse minister van Buitenlandse Zaken beloofde in een vertaalde radioboodschap de Afghanen ,,een betere toekomst''. ,,Dit is geen strijd tegen de islam, het is een strijd tegen de terreur.''