Océ ziet winst kelderen door dip economie

De nettowinst van kopieer- en printerfabrikant Océ is over de voorbije drie maanden gedaald met 29 procent. Het concern spreekt geen verwachting uit voor de rest van het jaar wegens de aanslagen in de VS.

Océ is voor een belangrijk deel afhankelijk van Amerika. Het concern behaalde daar vorig jaar 40 procent van de omzet. Beleggers reageerden aanvankelijk teleurgesteld. Het aandeel stond vanmorgen even op verlies, maar later veerde het aandeel flink op.

Het nettoresultaat kwam de afgelopen drie maanden uit op 21,2 miljoen euro (bijna 47 miljoen gulden) tegen 29,9 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat lag aan de onderkant van de verwachtingen van beleggingsanalisten.

De omzet steeg over dezelfde periode met 1 procent tot 792 miljoen euro (ruim 1,7 miljrad gulden). Volgens Océ ligt de oorzaak in de ,,trage verkoop van apparaten''. Océ heeft de afgelopen tijd enkele nieuwe apparaten gelanceerd, waaronder het langverwachte kleurenkopieerapparaat.

De kopieer- en printerfabrikant wil de komende tijd verdere kostenbesparingen doorvoeren. Het is onduidelijk of dat gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. Volgens analist D. Muusers van Friesland Bank Securities kampen de fabrieken van Océ nu met overcapaciteit. ,,Er ontstaat daardoor druk op de marges. Het zou kunnen dat ze mensen moeten laten afvloeien.'' De druk op de marges is af te lezen uit het lagere bedrijfsresultaat van Océ, dat met 18 procent daalde tot 48,5 miljoen euro.

Begin juli kondigde het bedrijf al aan dat het de behaalde winst over 2000 dit jaar niet zou evenaren. Inmiddels heeft Océ dit jaar twee winstwaarschuwingen gegeven. ,,Doorgaans krijg je in september weer orders'', zegt analist Muusers. ,,Maar omdat ze geen concrete verwachting willen uitspreken voor de rest van het jaar, zijn die blijkbaar uitgebleven.''

Over de afgelopen negen maanden van het boekjaar, de periode tot 31 augustus, daalde de nettowinst van Océ met 27 procent tot 74,4 miljoen euro. De omzet klom met 3 procent tot 2,4 miljard euro. Maar deze was volledig te danken aan betere wisselkoersen.

De omzet van dienstverlening, het beheren van documentstromen voor bedrijven, en de verkoop van software liepen de afgelopen negen maanden op. Het bedrijf geeft van deze relatief nieuwe discipline geen aparte cijfers vrij, maar spreekt van een ,,gezonde groei''. De verkoop van grootformaatprinters en hoogvolume printers stegen de voorbije negen maanden met respectievelijk 1 procent en 2 procent. De verkoop van gewone printers daalde met 2 procent.

Océ maakte verder bekend dat het de afgelopen drie maanden twee miljoen aandelen heeft ingekocht om verstrekte opties aan het personeel af te dekken.