Meer agressie na aanslag

In vergelijking met andere Europese landen kent Nederland sinds de aanslagen op de Verenigde Staten meer agressie tegen moslims.

Dit is de eerste indruk van het Europees Observatorium tegen Racisme en Vreemdelingenhaat (EUMC) in Wenen. Het EUM baseert zich op het aantal meldingen bij anti-discriminatiemeldpunten en berichten in de media over aanslagen op bijvoorbeeld moskeëen en verbale agressie tegen moslims, in veertien EU-lidstaten, waaronder Nederland. Ook België en Zweden zagen een toename van de `kleine terreur', terwijl de aanslagen niet hebben geleid tot meer fysieke en verbale agressie jegens moslims in Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Luxemburg en Portugal.

Het EUMC vindt dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken. Het eindrapport over de gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september voor de islamitische gemeenschap in de Europese Unie zal eind dit jaar verschijnen.