Mager vertrouwen in nieuwe top KPN

Aandeelhouders konden vanochtend hun hart luchten op een vergadering van aandeelhouders van KPN. Boosheid en kritiek overheersten.

Meneer De Boer, een kleine belegger uit Amsterdam, heeft op voorhand weinig vertrouwen in Ad Scheepbouwer, per 1 november de nieuwe bestuursvoorzitter van KPN. Scheepbouwer is nu nog topman van postconcern TPG en met dat bedrijf had De Boer onlangs een slechte ervaring. Toen de prijs van een postzegel met 5 cent werd verhoogd tot 85 cent bleken er in het postkantoor nog geen zegels met dat bedrag beschikbaar te zijn. En ook de postzegels van 5 cent (om bij te plakken) bleken in onvoldoende mate aanwezig.

De Boer was een van de beleggers die vanochtend in Amsterdam werden voorgesteld aan de nieuwe topman. Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering herhaalde Scheepbouwer dat hij van het door schulden geplaagde KPN weer het boegbeeld van de Nederlandse economie wil gaan maken. Er mocht niet worden gestemd over benoeming van de nieuwe man, het was bedoeld als een informatieve bijeenkomst.

Scheepbouwer, die formeel nog geen lid is van het bestuur, zat tussen de aandeelhouders in de zaal, maar trad aan het begin van de vergadering naar voren. ,,Het probleem is dat de schuld de onderliggende waarde van het bedrijf niet meer dekt', zei Scheepbouwer.

De scheidende bestuursvoorzitter, Paul Smits, kreeg een mager applaus uit de zaal voor zijn diensten. Smits mag aanblijven als lid van de raad van bestuur. Maar verder was er vooral veel boosheid en kritiek over het gevoerde beleid en de benoeming van Scheepbouwer.

Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, vond het onbegrijpelijk dat KPN tijdens de aandeelhoudersvergadering van 2 mei nog de indruk had gewekt dat alles goed liep. Ook de verkoop van niet-strategische bedrijfsonderdelen verliep volgens de KPN-top op rolletjes. Korte tijd daarna bleek hierbij vertraging te zijn ontstaan. ,,Ik kan me niet voorstellen dat op 2 mei nog niet duidelijk was dat het klimaat slecht aan het worden was'', aldus De Vries.

Het beleid van Smits is in zekere zin ook het beleid van Scheepbouwer, die de afgelopen drie jaar al bij KPN betrokken was als commissaris en in die functie toezicht heeft gehouden op Smits.

Pieter Lakeman, die met zijn stichting Sobi een zaak tegen KPN heeft aangespannen, vroeg de KPN-top daarom om af te zien van het voornemen Scheepbouwer te benoemen ,,en iemand anders te zoeken''.

Scheepbouwer was als commissaris lid van de commissie Strategische Beslissingen en heeft ingestemd met de overname van het Duitse E-plus en de aanschaf van dure telecomvergunningen in Duitsland (umts). Sindsdien zit KPN op de blaren. ,, Scheepbouwer heeft getoond geen inzicht te hebben in de omgeving om ons heen'', zei Lakeman.

Scheepbouwer nam hierop het woord: ,,Ook andere telecombedrijven zijn heel erg in waarde gedaald. U kunt stellen dat daar uitsluitend domme mensen zitten en dat ze allemaal moeten opstappen, maar dat vind ik te simpel. Gezien de aannames destijds waren het goede beslissingen.''

    • Stéphane Alonso