Liefde belangrijker dan Noorse koningschap

Het had weinig gescheeld of de Noorse kroonprins Haakon had zijn rechten op de troon opgegeven. Dat had hij ervoor over om te kunnen trouwen met zijn geliefde Mette-Marit, een ongehuwde moeder met een verleden in de drugscene.

Zo staat het althans in een niet-geautoriseerde biografie die net in Noorwegen is uitgekomen. Volgens de auteur, de journalist Haavard Melnaes, heeft Haakon zijn zuster Martha gevraagd of zij niet in zijn plaats de troon wilde bestijgen.

Melnaes schrijft dat Mette-Marit betwijfelde of zij wel geschikt was voor het lidmaatschap van het koninklijk huis. Ook zou zij voor zichzelf geen leven in de schijnwerpers hebben gezien. Volgens Melnaes was zij in de tijd voor het huwelijk depressief.

,,Voor Haakon was Mette-Marit belangrijker dan de troon'', aldus Melnaes, die zegt met zo'n honderd mensen te hebben gesproken. ,,Hij wilde geen koning worden als hij haar niet aan zijn zijde zou hebben. Hij was hopeloos verliefd.'' Maar Martha weigerde. ,,Ze zag zichzelf niet als koningin'', aldus de biografie. Haakon en Mette-Marit traden op 25 augustus in het huwelijk.

Melnaes heeft twee jaar lang onderzoek gedaan naar de handel en wandel van Mette-Marit, die werkte als serveerster en die een zoontje heeft van vier jaar. Drie dagen voor haar huwelijk met de kroonprins zei ze dat ze in het verleden feestjes had bezocht waar drugs werden gebruikt. In het boek staat een foto van Mette-Marit met een geschoren hoofd, terwijl zij een sigaret rookt.

,,Mette-Marit gebruikte verschillende soorten drugs, waaronder ecstacy'', aldus Melnaes. Tot zijn bronnen zouden familieleden behoren, vroegere vriendjes van de nieuwe prinses en ook vrienden van het koninklijk paar.