Levenslang geëist in de zaak `La Belle'

Voor een rechtbank in Berlijn is levenslange gevangenisstraf geëist tegen vier verdachten van de bomaanslag op de Berlijnse discotheek La Belle. Bij die aanslag kwamen in 1986 drie mensen om het leven en raakten er meer dan 200 gewond.

De openbaar aanklager ziet de aanslag als een terroristische aanval op de Verenigde Staten en acht bewezen dat de Libische geheime dienst achter de operatie zat.

Tien dagen na de aanslag bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht op bevel van president Ronald Reagan de Libische steden Tripoli en Benghazi. Daarbij zouden 37 doden gevallen zijn. La Belle was in de jaren tachtig een discotheek die vooral door Amerikaanse soldaten werd bezocht. Bij de aanslag, die de discotheek volledig verwoestte, kwamen twee Amerikaanse soldaten en een jonge Turkse vrouw om het leven.

Het al vier jaar slepende proces laat zien hoe moeilijk het is om terroristische connecties juridisch te bewijzen. Het openbaar ministerie kreeg pas greep op de zaak toen na de val van de Muur de DDR-archieven opengesteld werden. Tot de bewijsstukken behoort de transcriptie van radioverkeer tussen Tripoli en de Libische ambassade waarin een aanslag ,,met zoveel mogelijk slachtoffers'' wordt bevolen.

De statenloze Palestijn Yassir Chriadi, medewerker van de Libanese ambassade in Oost-Berlijn, zou de bom hebben vervaardigd samen met de Duitser van Libanese afkomst Ali Chanaa en de Libiër Musbah Eter. De Duitse zusjes Verena Chanaa, de vroegere echtgenote van Ali Chanaa, en Andrea Häusler zouden de bom aan de rand van de dansvloer hebben achtergelaten. Verena Chanaa zou voor haar werk betaald zijn. Häusler zou van de plannen van haar zus niets hebben geweten. Voor haar werd vrijspraak geëist. De uitspraak wordt verwacht in november.