Israël valt Palestijns gebied binnen

Bij een bezetting door Israëlische troepen van een wijk in de autonome Palestijnse stad Hebron zijn gisteren vijf Palestijnen gedood. De inval onderstreept het negen dagen geleden hernieuwde bestand tussen Israël en de Palestijnen alleen nog in theorie bestaat.

Israëlische tanks en soldaten vielen gisteren in Palestijns gebied Abu Sneineh binnen, een wijk die direct uitkijkt over de kleine joodse enclave in Hebron. Volgens een ooggetuige ging het om ongeveer 50 tanks, pantserwagens en andere militaire voertuigen. In het vuurgevecht dat daarop uitbrak kwamen vijf Palestijnen om en raakten tientallen Palestijnen gewond. Het Israëlische leger maakte verscheidene woningen met de grond gelijk en zette ongeveer vijftien families uit hun huis om posities in te nemen op het dak. Een woordvoerder van het leger zei dat de bezetting het gevolg was van het falen van de Palestijnse autoriteiten om de orde te bewaren in Palestijns gebied.

Israël lijkt met de dag minder bereid om het bestand, dat vorige week woensdag herbevestigd werd door de Palestijnse leider Arafat en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres, te respecteren. Maar ook de Palestijnen doen nauwelijks mee. Eerder deze week openden twee Palestijnse strijders het vuur op een menigte biddende joden in Hebron. Gisteren schoot een Palestijnse strijder die zich had voorgedaan als een Israëlische soldaat drie mensen dood bij een bushalte in de Israëlische stad Afula. Vanochtend werd een Israëliër gedood door Palestijnse strijders, vlakbij de joodse nederzetting Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever. Sinds de herbevestiging van het bestand zijn zeker 21 Palestijnen en vijf Israëliërs omgekomen.

De Israëlische premier Sharon heeft de Verenigde Staten gisteren met klem verzocht het werven van Arabische steun in de strijd tegen terrorisme niet ten koste van Israël te laten gaan. In zijn toespraak uitte Sharon ongewoon felle kritiek op de VS. Israël staat sinds de aanslagen in New York en Washington zwaar onder druk van Amerika, dat gebrand is op kalmte in het Midden-Oosten opdat Arabische landen meedoen aan de `wereldcoalitie' tegen terrorisme.

,,Probeer niet om de Arabieren ten koste van Israël tevreden te stemmen'', zei Sharon. ,,Ik vraag de Westerse democratieën en vooral de leider van de vrije wereld, de Verenigde Staten, om niet de verschrikkelijke fout van 1938 te herhalen, toen verlichte Europese democratieën besloten om Tsjechoslowakije op te offeren [aan de nazi's] voor een praktische, tijdelijke oplossing.''

Sharon zei dat het kabinet de Israëlische veiligheidsdiensten had opgedragen om ,,alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de volledige veiligheid'' van Israëlische burgers te garanderen.