Hele NAVO helpt VS bij campagne

De NAVO-bondgenoten hebben gisteren besloten de Verenigde Staten toegang te geven tot hun havens, vliegvelden en luchtruim alsmede schepen en radarvliegtuigen te leveren voor de strijd tegen het terrorisme.

De achttien NAVO-bondgenoten van de VS hebben tevens beloofd gaten op te vullen in troepenmachten, vooral op de Balkan, als Washington zou besluiten daar soldaten weg te halen voor acties elders. De nieuwe Amerikaanse NAVO-ambassadeur Nick Burns, eerder ambassadeur in Athene en woordvoerder van de ministers Christopher en Albright, sprak van een ,,unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de NAVO''. ,,De Verenigde Staten vinden het geweldig dat de bondgenoten gezamenlijk zijn opgetreden'', zei Burns.

De NAVO beoordeelde dinsdag de terreuraanslagen in de VS definitief als een aanval op de hele NAVO. De NAVO haalde haar voorbehoud van tafel na een Amerikaanse presentatie van het bewijs tegen hoofdverdachte Osama bin Laden en zijn netwerk in Afghanistan. Alle lidstaten vonden het bewijs overtuigend. Een dag later dienden de VS bij de NAVO een verzoek in voor acht vormen van militaire en logistieke hulp. De NAVO besloot gistermiddag tot die acht maatregelen, afzonderlijk en gezamenlijk, in een `stilte-procedure': als niemand voor drie uur 's middags protesteerde, was het besluit een feit.

De NAVO besloot gisteren haar inlichtingenuitwisseling voor terreurbestrijding te versterken, en haar havens, vliegvelden en luchtruim open te stellen voor oorlogsschepen en -vliegtuigen. De NAVO is ook klaar om marine-eenheden te stationeren in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, AWACS-radarvliegtuigen te gebruiken en de beveiliging van Amerikaanse ambassades en accomodaties te vergroten. Volgens een NAVO-diplomaat hebben de VS hiermee nu ,,algemene toegang tot havens en andere voorzieningen'' voor een actie tegen Bin Laden.

NAVO-diplomaten gaan er onverminderd vanuit dat de NAVO als geheel niet deelneemt aan een campagne tegen Bin Laden, en dat vooral de Amerikanen en Britten in actie zullen komen. Een medewerker van NAVO-chef Lord Robertson onderstreept dat de NAVO alleen ondersteuning biedt, en ,,geen militaire planning doet''. Robertson zei gisteren dat het Amerikaanse verzoek ,,opzettelijk vaag'' en ,,duidelijk niet aan tijd gebonden is'' omdat ,,de VS nog niet besloten hebben hoe zij militair en anderszins zullen reageren''. Robertson zei ook dat de VS nog steun zoeken in het Midden-Oosten en Azië. ,,Wij zijn niet de enige factor, die er op dit moment bij betrokken is'', aldus Robertson.

De NAVO-hulp aan de VS is hoofdzakelijk een opeenstapeling van de steun, die Washington al van NAVO-landen afzonderlijk heeft gekregen, zoals van Frankrijk dat marine- en logistieke hulp in de Indische Oceaan heeft toegezegd. De NAVO-steun geldt ook voor landen, die het slachtoffer worden van terroristische dreigingen omdat zij de internationale campagne tegen terreur steunen.

    • Robert van de Roer