`Geen dossiers Fireworks vernietigd'

Bij de gemeente Enschede zijn na de vuurwerkramp geen dossiers vernietigd die betrekking hadden op S.E.Fireworks. Afdelingshoofd G.Meijerink van de gemeente wees vanmorgen voor de Almelose rechtbank beschuldigingen van dien aard door voorzitter G. Wagenvoort van de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN) van de hand.

,,Waar heeft die man het over'', aldus de ambtenaar. Wagenvoort weigert de naam te noemen van de ambtenaar die hem verteld heeft dat de papierversnipperaars op volle toeren draaiden. Volgende week wordt hij hierover achter gesloten deuren gehoord. Volgens Meijerink is het complete dossier, behoudens persoonlijke aantekeningen, aan de politie meegegeven. Hij bevestigde wel het beeld dat vuurwerk bij de gemeente een lage prioriteit had. Om die reden werd er bijvoorbeeld in 1993 niet ingegrepen toen men overtedingen constateerde.

De rechtbank hoorde gisteren klusjesman Hennie Kloppenborg, die op de bewuste zaterdag enkele keren op het terrein van Fireworks is geweest. Hij weigerde evenwel gedetailleerde vragen over die dag te beantwoorden omdat hij zich daarover als verdachte van meineed na dit strafproces nog moet verantwoorden. Een keer versprak hij zich door aan te geven eerder die dag nog iemand anders op het terrein te hebben gezien, maar daar bleef het bij.

Volgens Kloppenborg, die kort na de ramp gezegd had dat iedereen `open en eerlijk' moest zeggen wat er bij Fireworks aan de hand was, had de broer van Willie Pater hem opgedragen niks te zeggen over de aanwezigheid van tamelijk zwaar vuurwerk in de werkruimte. Dat was volgens de voorschriften verboden. Volgens Kloppenborg ging het er bij het vuurwerkbedrijf `perfect' aan toe, maar hij had zich wel grote zorgen gemaakt over het feit dat er voorafgaand aan shows geprepareerde vuurwerkbommen (shells) opgeslagen werden waarin electronische ontstekers waren aangebracht. ,,Dat leek me wegens het gevaar van zelfontbranding niet verstandig'',aldus Kloppenborg.