Europa biedt zwangere vrouw meer bescherming tegen ontslag

Het Europese Hof van Justitie in Brussel heeft gisteren de ontslagbescherming van zwangere vrouwen aangescherpt. Vrouwen ontslaan tijdens hun zwangerschap is nu ook bij tijdelijke arbeidscontracten verboden, zo luidde het vonnis van het Europese Hof.

Hoewel de zaken waarover het Hof gisteren oordeelde afkomstig waren uit Spanje en Denemarken, gelden de uitspraken voor alle vijftien Europese lidstaten.

In de Spaanse zaak draaide het om een tijdelijk contract dat niet werd verlengd omdat de vrouw in verwachting was. In Nederland gaat deze wet nu ook van kracht. ,,De zwangerschap van een vrouw mag vanaf nu niet meer de reden zijn om een tijdelijk contract niet te verlengen'', zegt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het Deense geschil wilde een werkgever een vrouw halverwege een halfjaarcontract op straat zetten, omdat ze tijdens het sollicitatiegesprek had verzwegen dat ze in verwachting was. In Nederland is dat al jaren geen punt van discussie meer. ,,Werkgevers mogen wel aan sollicitantes vragen of ze zwanger zijn, maar de vrouw in kwestie hoeft niet naar waarheid te antwoorden'', vertelt E. Sorensen van het advocatenkantoor Nauta Dutilh. ,,Als een werkgever in de proeftijd er achterkomt dat een vrouw zwanger is, mag hij haar om die reden niet alsnog ontslaan. Dat zou onder discriminatie vallen. De werkgever mag ook niet zeggen dat hij `een gebrek aan vertrouwen' heeft in de werkneemster als later blijkt dat ze bij de sollicitatie haar zwangerschap verzwegen heeft.''

Toch geven de uitspraken van het Europese Hof zwangere vrouwen nog steeds geen volledige bescherming. Want alleen werkgevers die hardop zeggen dat de zwangerschap de reden is voor het niet verlengen van een tijdelijk contract, zitten in de fout. Bazen die een smoes bedenken, vallen niet onder de strekking van het arrest van gisteren, erkende een woordvoerster van het Europese Hof tegenover het Nederlandse persbureau ANP. In zo'n geval is het dan aan de nationale rechters om uit te zoeken of de zwangerschap de eigenlijke reden is van het niet verlengen van het contract.