Duurdere voeding houdt inflatie hoog

De inflatie in Nederland blijft op een hoog niveau. De stijging van de prijzen van groente en fruit heeft de inflatie in de maand september op 4,7 procent doen uitkomen. Dat is even hoog als de maand daarvoor, terwijl de verwachting was dat de inflatie zou afnemen. Ook het duurder worden van schoenen speelde een rol.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt. De bijdrage van voedingsmiddelen aan de inflatie is verder opgelopen. Voor voedingsmiddelen moest 8,7 procent meer worden betaald ten opzichte van een jaar eerder. Het slechte weer was debet aan de snelle stijging van de prijzen van groente en fruit.

De gemiddelde prijs van schoenen lag 10 procent hoger dan een jaar geleden. De hoge prijs van leer, als gevolg van de MKZ-crisis, is hier een van de oorzaken van. Aardappelen werden daarentegen goedkoper en ook de energieprijzen zakten.

Sigaretten, collegegelden en lesgelden vertoonden prijsstijgingen. Ook autobrandstoffen werden in september duurder, maar de prijsstijging was minder dan in september vorig jaar. Benzine, diesel en autogas zijn zelfs ongeveer 5,5 procent goedkoper dan een jaar eerder.

In de index van de eurozone heeft Nederland met 5,2 procent het hoogste inflatiecijfer. Het gemiddelde is 2,7 procent.