Duitse vertaling `Siegfried' gemengd ontvangen

Op de Duitse vertaling van Siegfried, de laatste roman van Harry Mulisch, waarin Adolf Hitler een zoon blijkt te hebben gehad, is tot nu toe verdeeld gereageerd. De Süddeutsche Zeitung is positief: `Het geheimzinnige verhaal van Hitler wordt gedetailleerd beschreven. Mulisch' soevereiniteit blijkt uit hoe zijn alter ego de verschillende tradities, de Nevelingensage, de Tristan-en-Isolde-mythe, de filosofie van Nietzsche, Schopenhauer en Heidegger, weet te mengen, zonder de balans uit het oog te verliezen.'

Het Wirtschaftsblatt noemt Siegfried onbeargumenteerd een `literaire sensatie', en het Focus Magazin spreekt zelfs van `een meesterwerk'. Focus Magazin schrijft verder: `In Nederland was Mulisch' nieuwste roman de sensatie van het voorjaar: er zijn inmiddels meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Gezien het boek, dat schitterend is geschreven en spannend is geconstrueerd, lijkt niets een dergelijk resultaat in Duitsland nog in de weg te staan.'

Niet alle bladen zijn positief. In de Frankfurter Allgemeine Zeitung wordt Mulisch omschreven als een `wonderbaarlijke verteller'. De krant vervolgt: `maar een systematisch denker is hij niet'. Ronduit negatief is de Tages-Anzeiger: `Mulisch' oplossing van het Hitlerraadsel is een samenraapsel van keukenmeidenpraatjes en metafysica, psychologie van de koude grond en filosofische speculatie.' De krant wijst er op dat Siegfried, nu het beschikbaar is in Duitsland, zijn waarde had moeten bewijzen, maar dat dat niet is gelukt: `Siegfried lijkt toch eerder een Hollands genrestukje, of een speculatief verhaal over hoe het er bij Hitler thuis aan toe ging, dan de gevaarlijke openbaring van het absolute, die de auteur ons beloofde.'

De recensie wordt ondubbelzinnig afgesloten: `Op een bepaald moment bromt hoofdpersoon Herter moe: ,,Ik voel me als de twintigste eeuw.'' Het is de zucht van een oude man, die zich achter zijn Siegfriedlinie heeft verschanst, en die te doof en narcistisch is om zich nog met iets anders dan zichzelf en zijn obsessies bezig te houden.'

    • Ward Wijndelts