Clafoutis de tomate

Danielle en Eric, eigenaren van de Tire Bouchon, restaurant en wijnbar in Sauve in de Cévennes, kopen uitsluitend de beste producten, direct van producenten. Daarom moest ik ze te laten zien (en proeven) wat ik op de markt in St Hypolite du Fort, vlakbij Sauve, gekocht had. Daar trof ik een kraam met zeker twintig verschillende soorten tomaat: de meeste onbekende en oude rassen. Ik kocht een paar exemplaren van negen soorten. Terug in Sauve ging ik naar de Tire Bouchon en gewapend met een paar schalen, een scherp mes, pen en papier, organiseerde ik een dégustation des tomates.

Onze conclusies: nummer 1: Green Zebra – groen van kleur en zeer zoet van smaak. 2: Evergreen – ook groen en bijna zo zoet. 3: Rosé de beurre – lichtrood, zeer sappig en heerlijk zoet met een zweem zuur. 4: Tomates des Andes – pomodoriachtig, vlezig, sappig met een volle, ouderwetse tomatensmaak. 5: Noire de Grimée – bijna zwart van buiten met sappig, iets rins roodgroen vruchtvlees. 6: Coeur de boeuf – onregelmatig gevormde tomaat met stevig vruchtvlees en een zoete smaak. 7: Watermelon beefsteak – gigantisch groot, sappig met een aangename, maar niet uitgesproken tomatensmaak. 8: Délice d'or – kleine gele tomaat met maar weinig smaak. 9: White wonder – witte tomaat met heel weinig smaak.

Bekleed een bakplaat of schaal met een dubbele laag keukenpapier. Leg er de partjes tomaat op, dek die ook af met een dubbele laag keukenpapier en laat een paar uur uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Schik de partjes tomaat in een ronde ovenschaal van 24 centimeter doorsnee.

Doe de hele eieren in een grote kom en klop er de dooiers, crème fraîche, de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de tijm door. Giet dit mengsel over de tomaten. Strooi er de overgebleven kaas en tijm over.

Zet 30 tot 40 minuten in de oven tot het eimengsel gestold en de bovenkant goudgeel is. Serveer bijvoorbeeld met lamsvlees.

    • Kim Maclean