Chirac bepleit fusie stroombedrijven

De Franse president Jacques Chirac en zijn minister van Financiën Laurent Fabius hebben de Europese Commissie verzocht om de fusie tussen de twee elektriciteitsbedrijven Legrand en Schneider Electric door te laten gaan. De Commissie heeft eerder laten weten dat ze twijfels heeft over het samengaan van beide bedrijven.

Met de fusie tussen de Franse bedrijven Legrand en Schneider Electric, die begin dit jaar werd aangekondigd, zou een machtige wereldspeler ontstaan op het gebied van onder andere elektriciteitsdistributie.

Het nieuwe bedrijf zou onder de naam Schneider Legrand verdergaan, heeft een pro forma omzet van 12,4 miljard euro en telt 95.000 arbeidskrachten. Maar naar verwachting zal Mario Monti, Europees commissaris voor mededingingszaken, de fusie volgende week blokkeren.

Op basis van deze berichten heeft Chirac gisteren telefonisch contact opgenomen met Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie. Fabius besprak de voorgenomen fusie met Commissaris Monti.

Vorige maand blokkeerde de Europese Commissie al de fusie tussen de twee Zweedse banken SEB en Förenings Sparbanken en vorig jaar werd de fusie tussen de vrachtwagendivisies van Volvo en Scania tegengehouden.

Paavo Lipponen, de Finse minister-president, zal hierover vandaag zijn kritiek uiten tegenover Monti. Volgens Lipponen kijkt de Europese mededingingsautoriteit bij het beoordelen van fusies te veel naar regionale markten, terwijl er meer aandacht zou moeten zijn voor Europese of mondiale markten.