Britse regering geeft dossier over Bin Laden

De Britse regering heeft gisteren een dossier openbaar gemaakt met aanwijzingen dat Osama bin Laden verantwoordelijk is voor de terreuraanslagen in de Verenigde Staten.

,,Ik twijfel er absoluut niet aan dat Bin Laden en zijn netwerk verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 11 september'', aldus premier Tony Blair in het Lagerhuis, dat voor een spoeddebat van reces was teruggeroepen.

Volgens het dossier, dat geen juridische status bezit, blijkt Bin Ladens verantwoordelijkheid uit een aantal zaken. Bin Laden heeft kort voor de aanslagen ,,een grootscheepse aanval op Amerika'' aangekondigd. Een van zijn naaste medewerkers zou de gedetailleerde voorbereiding hebben gedaan. Drie van de negentien kapers hadden zeker banden met Bin Ladens organisatie, Al-Qaeda. De aanvallen in Amerika waren wat betreft ,,ambitie en bedoeld effect'' gelijk aan eerdere aanslagen uitgevoerd door Al-Qaeda. Bin Ladens vertrouwelingen kregen opdracht om uiterlijk 10 september naar Afghanistan terug te keren. Andere geestverwanten hebben 11 september als datum voor de aanslagen genoemd.

Blair zei ook dat er bewijsmateriaal is ,,van meer directe aard'' dat echter om veiligheidsredenen niet openbaar gemaakt kan worden. Aangenomen wordt dat de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten die het materiaal hebben geleverd hun bronnen en methodes niet in gevaar willen brengen.

De regering publiceerde het dossier na het parlementaire debat op internet. Volgens een woordvoerder van Blair staat nog niet vast of de VS een soortgelijk dossier openbaar maken. Wel hebben de VS aan de NAVO en aan Pakistan achter gesloten deuren informatie gegeven die Bin Laden rechtstreeks met de aanslagen in verband zou brengen.

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat dit materiaal ,,zeker voldoende grond biedt voor een gerechtelijke aanklacht''. Downing Street onderstreepte echter dat het gisteren openbaar gemaakte Britse dossier onvoldoende bewijsmateriaal oplevert voor een rechtszaak.

Iain Duncan Smith, leider van de Tory-oppositie, en Charles Kennedy, leider van de Liberal Democrats, onderschreven Blairs oordeel over Bin Ladens schuld.

Beide oppositieleiders hadden als leden van de zogeheten Privy Council, de `Geheime Raad' die formeel de Britse troon adviseert, eerder inzage gekregen in een minder gesteriliseerde versie van het dossier. Duncan Smith riep Blair op dezelfde ,,onverzettelijkheid'' te tonen in zijn aanpak van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA).

stuk blair: pagina 6

en via www.nrc.nl/doc

    • Hans Steketee