Behoed Pakistan

Lang voordat Osama bin Laden internationaal berucht werd, kwam ik al met hem in botsing. Hij steunde de Talibaan-gezinde krachten in Pakistan die Islamabad in hun greep wilden krijgen om er hun hoofdkwartier voor hun strijd tegen de beschaafde wereld van te maken.

In 1989 stak Bin Laden meer dan tien miljoen dollar in een mislukte poging mijn regering door middel van een motie van wantrouwen af te zetten. Jaren later, na de eerste aanslag op het World Trade Center in 1993, vluchtte Bin Ladens strateeg Ramzi Yousef naar Pakistan. In de buurt van Islamabad werd hij door de Pakistaanse politie in samenwerking met de FBI gearresteerd. Voordat hij het land werd uitgezet, vernamen we dat het netwerk van Bin Laden in 1993 twee mislukte moordaanslagen op mij had gepleegd.

Gedurende mijn democratische regering is een belangrijk paramilitair opleidingscentrum in Peshawar gesloten en zijn andere strijdkrachten ontwapend. We hebben radicale fanatici op de vlucht gearresteerd en gezochte terroristen het land uit gezet. Zij sloegen terug met een bom op de Egyptische ambassade in Islamabad, brandstichting in de Nationale Assemblee en de kaping van een schoolbus. Ze hadden het toen nog te druk met het bestrijden van de democratie om de strijd met de wereld aan te binden.

Maar toen mijn regering in november 1996 viel, breidde de invloedsfeer van de militante beweging zich uit. Toen er in de regeringsgebouwen in Islamabad geen spoor van overzicht of terughoudendheid over was, richtten de fanaticide blik op het internationale terrorisme.

Het was de Pakistaanse democratie die vormen van terreur en drama's zoals we op zwarte dinsdag in New York en Washington hebben meegemaakt, voorkwam. Het is de democratie die in de toekomst kan helpen fanatisme en terreur tevoorkomen.

Voor onze regio zijn twee doelstellingen op den duur van belang: de vorming van een brede regering in Afghanistan, die de vluchtelingen het vertrouwen geeft dat ze naar hun land kunnen terugkeren, en het herstel van de democratie in Pakistan. We moeten ervoor zorgen dat het militaire apparaat en de veiligheidsdienst van Pakistan, die in de jaren tachtig in de Afghaanse jihad hebben meegevochten, onder burgerlijk gezag komen te staan.

Zoals ik ooit de regering van president George H.W. Bush waarschuwde geen `monster van Frankenstein' te kweken, zo moet ik zijn zoon nu voor hetzelfde gevaar waarschuwen. Behoed de Pakistaanse democratie voor een dictatuur onder het mom van antiterrorisme, want een antidemocratisch Pakistan kan later in handen van antiwesterse fanatici een bedreiging voor de wereldvrede gaan vormen.

Benazir Bhutto was premier van Pakistan. © LAT-WP Newsservice.

    • Benazir Bhutto