Barry Bonds evenaart record homeruns

De Amerikaanse honkballer Barry Bonds heeft gisteravond het drie jaar oude homerunrecord van Mark McGwire geëvenaard. De 37-jarige linksvelder van de San Francisco Giants sloeg in Houston tegen de Astros zijn zeventigste homerun van het seizoen. De Giants wonnen met 10-2.

Bonds kreeg een staande ovatie van de veertigduizend toeschouwers, toen hij in de negende inning een fastball van de jonge Houston-werper Rodriguez 136 meter verder de omheining over sloeg. Bonds gooide zijn armen in de lucht en liep in een rustig tempo langs de honken naar de thuisplaat. Zijn ploeggenoten en zijn zoon Nikolai sloten hem op het veld in de armen. Bonds zwaaide met zijn cap naar zijn vrouw en dochters op de tribune.

De afgelopen week weigerden de werpers van de Astros keer op keer `bruikbare' ballen naar Bonds te gooien. Een ook gisteren moest Bonds de Giants tot de negende inning een aantal keer de verplichte vrije loop naar het eerste honk maken. Rodriguez ging de strijd met Bonds uiteindelijk wel aan. Op de derde bal sloeg Bonds toe.

,,Iedereen vertelde me dat ik rustig en geduldig moest blijven. Ik ben heel blij dat het nu gelukt is. Ik ben blij dat mijn familie hier was. Mijn vrouw kan nu gaan slapen'', sprak Bonds na afloop. Bonds krijgt nog drie wedstrijden de kans om het record van McGwire te breken. De Giants spelen vandaag, morgen en zondag thuis tegen de LA Dodgers.

Kaartjes voor de laatste thuiswedstrijden in het Pacific Bell Park van San Francisco worden voor circa tweeduizend gulden per stuk te koop aangeboden. Voor de bal waarmee een eventuele historische 71ste homerun wordt geslagen, is nu al meer dan drie miljoen dollar geboden.

Bonds is een zoon van Bobby Bonds, die in veertien seizoenen 332 homeruns sloeg. In 1985 werd Bonds ingelijfd door de Pittsburgh Pirates, in 1992 ging hij naar de Giants. Zijn eerste homerun sloeg hij op 4 juni 1986 in Atlanta. De zeventigste van dit seizoen was de 564ste in zijn carrière.