Baasje maakt boek over hond

Tekenaar Sieb Posthuma maakte een boek over zijn hond Rintje, een fox terriër gladhaar. Beiden hielden gisteren vanwege het boek een hondenpicknick in het Vondelpark, Amsterdam. De Kinderpagina interviewde hond en baasje.

HOND: Ik hoef niet bekend te worden

Wist je dat jouw baasje een boek over je aan het schrijven was?

Aanvankelijk niet. Maar toen ik in de prullenbak tekeningen van mijzelf vond, heb ik geblaft dat ik wilde weten waar hij mee bezig was. Toen heeft hij het mij verteld. Ik heb geantwoord dat hij zijn gang mocht gaan, maar dat het van mij niet hoefde. Ik hoef niet zo nodig een bekende hond te worden. Ik heb het zo al druk genoeg. Maar ik zie ook wel voordelen: die hondenpicknick gisteren was leuk. Er werden uitstekende hondenbrokken geserveerd en ik heb veel oude bekenden gezien. Iedereen wilde met mij blaffen, zelfs de pit bulls. Dat is weleens anders geweest.

Hoe komt het dat je altijd zo vrolijk bent?

Zo is mijn karakter. En hoewel ik het jammer vind dat ik zo klein ben, leid ik ook een zorgeloos leven.

In het boek word je zo verkouden dat je niks meer kunt ruiken.

Klinkklare onzin. Ik ben nooit verkouden. En ruiken kan ik als de beste. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat er in een boek van alles uit de duim wordt gezogen. De tekeningen vind ik wel goed gelukt. Ik herkende mijzelf meteen.

Word je herkend op straat?

Dat valt tegen. Er zijn meer hondjes zoals ik, hoewel je, als je echt goed kijkt, verschillen ziet. Mij kun je herkennen aan het mandje voorop de fiets waar ik vaak in zit als mijn baasje met mij door Amsterdam rijdt. Als ik zie dat iemand naar mij kijkt, zwaai ik sinds kort met mijn linkerpoot. Dan weten ze het.

BAASJE: Rintje is een eigenwijze hond

Wat zijn Rintjes goede eigenschappen?

Hij is vrolijk en voelt zich overal prettig. Hij is ook lief tegen kinderen. Als er baby's zijn gaat hij om ze heen lopen om ze te beschermen. Hij heeft ook gevoel voor humor. Als hij iets probeert wat niet mag, kan hij je met een scheve kop heel lief aankijken.

Wat zijn Rintjes slechte eigenschappen?

Hij blaft heel hard als er wordt aangebeld en houdt pas op als het bezoek binnen is. En hij kan niet tegen witte keeshonden. Waarom weet ik niet. Rintje overschat zichzelf en komt daardoor weleens in de problemen. Hij is een keer heel enthousiast op een pit bull afgerend en is toen vreselijk in zijn oren gebeten. De dierenarts heeft ze moeten hechten.

Hoe kom je aan Rintje?

Ik heb hem acht jaar geleden gekocht. Ik wilde graag een fox terriër omdat het felle en eigenwijze hondjes zijn en ze er leuk uit zien.

Hoe ging de puppy-opvoeding?

Eerst plaste hij veel in huis. Als je hem wilt leren om dat buiten te doen, moet je oefenen: duidelijk zeggen hoe goed het is als hij het buiten doet. Ik ben ook naar puppy training geweest. Hij hoefde van mij niet alles te kunnen, maar ik wilde wel dat hij naast me liep en niet vóór mij en dat hij ging zitten als ik dat zei.

Houd je van Rintje?

Hij dribbelt de hele dag achter mij aan. Als ik een paar dagen weg ben, kijk ik automatisch achter me waar hij nou blijft.

Waarom heb je een boek over hem geschreven?

Ik zie hem elke dag. Het is goed om te schrijven over iets dat dichtbij is.

In het boek raakt Rintje zijn reukvermogen kwijt. Is dat in het echt ook gebeurd?

Nee. Maar het vermogen om te ruiken is wel de essentie van een hond. Rintje herkent alles door geur. Als ik zijn tennisbal bovenop een kast leg, gaat hij net zo lang met zijn snuit in de lucht door de kamer tot hij hem vindt. Als een hond niet meer kan ruiken, is hij zijn vertrouwen kwijt en heeft hij geen lol meer in het leven.

    • Daniela Hooghiemstra