Almere krijgt eigen literaire prijs

Almere heeft een literaire prijs. Supermarktketen Vomar sponsort de `Vomar Jonge Schrijversprijs 2001', die wordt uitgereikt tijdens het Literair Festival Almere, begin december.

,,De Vomar die met dit initiatief kwam is gevestigd in de Literatuurwijk in Almere'', verklaart Frank Hendriks, een van de organisatoren, het onderwerp van de prijs. Het idee voor een prijs groeide algauw uit tot het plan om een compleet festival te organiseren. Hendriks: ,,Omdat er momenteel op literair gebied bijna niets te doen is in Almere.''

De debutanten Heleen van Royen (De gelukkige huisvrouw) en Khalid Boudou (Het schnitzelparadijs) zijn de twee juryleden van de literaire prijs, die vijftienhonderd gulden groot is en wordt uitgereikt voor het beste korte verhaal. De prijs wordt een jaarlijks terugkerend fenomeen. ,,Het is een gat in de markt'', aldus Hendriks. ,,Er zijn in Nederland geen andere prijzen voor jonge schrijvers.'' Het thema van de prijs, dat per jaar zal verschillen, is nu: `I love you, Almere, I hate you', geschreven als `ILU Almere IHU'. Hendriks: ,,Daarmee willen we de Almeerse jeugd inspireren om te schrijven over de tweeslachtige gevoelens die ze over hun stad hebben. En die afkortingen refereren aan het sms-taaltje dat de jeugd tegenwoordig hanteert.'' Het onderwerp van de prijs, literatuur, wordt zonodig op termijn aan de behoefte van de organisatie aangepast. Hendriks: ,,Ik denk dan aan mengvormen met literatuur, zoals dans en film.''

    • Ward Wijndelts