Woorden en daden VS geven Damrak impuls

Amerikaans optimisme zette de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend op winst. De aandelenmarkt putte zijn inspiratie uit diverse ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Allereerst zorgde het omvangrijke economische stimuleringspakket van president Bush voor een zonnige stemming. George Bush heeft een voorstel gedaan om de Amerikaanse economie met nog eens 60 tot 75 miljard dollar te stimuleren. Het plan komt bovenop de 50 miljard dollar lastenverlichting die voor volgend jaar al was ingeboekt.

Macro-economische cijfers droegen ook bij aan de goede stemming. Het vertrouwen van Amerikaanse inkoopmanagers uit de dienstensector bleek beter dan verwacht. Daarnaast putte de technologiebranche hoop uit de woorden van John Chambers. Het boegbeeld van internetloodgieter Cisco, zei zich ,,zeer comfortabel'' te voelen bij de winstprognoses die de beleggingsanalisten op dit moment voor het technologieconcern stellen. Hij voorziet dat de verkoop van pc's snel zal aantrekken. In New York stootte de Dow Jones-index gisteravond door de grens van 9.000 punten. De toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter sloot 2 procent hoger op 9.124 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging nog veel sneller omhoog, met 6 procent.

Op het Damrak waren technologiefondsen Philips en ASML de grootste winnaars. Beide beursfondsen hebben de afgelopen tijd de hardste klappen gekregen toen de beurs omlaag ging. ASML, dat machines bouwt waarmee de halfgeleiderindustrie chips kan fabriceren, noteerde tegen het middaguur 10 procent hoger op 13,32 euro. Elektronicaconcern Philips deed het 7 procent beter op 22,62 euro.

Een andere grote winnaar was telecombedrijf KPNQwest. De gezamenlijke dochter van KPN en het Amerikaanse Qwest profiteerde van het bericht dat er onderhandeld wordt over de eigendomsverhoudingen. KPN wil zijn belang in KPNQwest eerder kunnen verkopen. KPN onderhandelt met partner Qwest om een tot 2004 geldend verkoopverbod op te heffen. KPNQwest steeg met 10 procent naar 4,83 euro. De koers van KPN steeg met 2 procent naar 3,07 euro. Het geplaagde telecombedrijf deed het daarmee slechter dan de markt. Tegen het middaguur stond de toonaangevende AEX-index 3 procent hoger op 452 punten.

Het aandeel KLM deed in vergelijking met de snel stijgende AEX-fondsen weinig en klom slechts iets meer dan 1 procent naar 8,80 euro. De luchtvaartmaatschappij kondigde aan 2.500 banen te schrappen. Bovendien heeft de onderneming voor 12.000 mensen werktijdverkorting aangevraagd en wil het de lonen van het personeel verlagen. De maatregelen zijn het gevolg van de verslechterende economische markt en de aanslagen in de VS.

Scheeps- en boortorenbouwer IHC Caland maakte bekend de uitgifte van 2,5 miljoen nieuwe aandelen door te zetten. Eerder stelde het bedrijf de emissie uit wegens de aanslagen in de Verenigde Staten. Het aandeel IHC Caland noteerde 0,4 procent hoger op 48,70 euro.

Ook de andere Europese beurzen waren vanochtend goed geluimd. In Frankfurt noteerde de DAX-index een procent hoger op 4.474 punten. Bij de Britten ging het twee keer zo hard. In Londen won de FTSE-index 2 procent op 4.982 punten. Parijs deed het dunnetjes over met 2,8 procent vooruitgang op 4.137 punten.