Vliegtuigkaping India blijkt misverstand

India is vannacht opgeschrikt door een vliegtuigkaping die uiteindelijk een aanschakeling van misverstanden bleek.

In hun eerste edities slaan de Indiase ochtendbladen nog groot alarm: een Boeing 737 van de binnenlandse luchtvaartmaatschappij Alliance Air, op weg van Bombay naar New Delhi, is gekaapt. Het toestel is geland en gedwongen naar de geïsoleerde pier 27 te taxiën, waar commando's, ambulances en brandweerwagens het omringen. Men heeft de banden van het vliegtuig laten leeglopen om te voorkomen dat het toestel vertrekt – richting Pakistan.

Journalisten gaven 's nachts keurig alle geruchten door. Er werden duidelijke verbanden gezien met de recente aanslagen in Amerika. Kapingsdeskundigen vertelden over de eventuele bestorming en speculeerden over de veiligheid van de passagiers. Eén van hen belde via zijn mobiele telefoon nog naar de pers om te vertellen dat van een kaping niets bleek, maar dat bericht vond niemand geloofwaardig.

Het tekent de sfeer in India. Elk vliegtuig is verdacht, luchthavens zijn veranderd in militaire kazernes. Eén anoniem telefoontje, gisteravond, met de mededeling dat vlucht LL-7444 was gekaapt, leidde tot grote paniek. De verkeersleiding in New Delhi gaf het bericht door aan de piloot, die de deur van de cockpit afsloot. Volgens de bemanning bevonden de kapers zich in de cabine, volgens de passagiers waren ze in de cockpit.

De passagiers zijn intussen uitgestapt en naar huis.