`Toffe peer' Jarrah rookte en dronk

Hij was de eerste die een bloemetje kwam brengen toen vliegschoolhouder Arne Kruithof een ongelukje had gehad. En niet alleen een bloemetje, ook een six-pack met bier, want hij dronk gewoon alcohol. Arne Kruithof, naast Ruud Dekkers de tweede Nederlandse vliegschoolhouder in Florida die een mogelijke terrorist heeft opgeleid, kan zich nog steeds niet voorstellen dat zijn 26-jarige Libanese vliegstudent Ziad Samir Jarrah een van de daders was van de aanslagen in New York en Washington.

Ziad was een ,,toffe peer'' zei Kruithof vanmorgen op de EO-radio. Hij rookte, dronk alcohol, deed mee met de barbecue. Hij sprak vloeiend Duits en Engels. Kruithof ging er zelfs van uit dat hij niet eens een islamiet was.

De Nederlandse vliegschoolhouder, die in tegenstelling tot Dekkers de pers tot nu toe bewust buiten de deur heeft gehouden, is niet de enige die zich niet kan voorstellen dat Jarrah een terrorist is. Als Jarrah al in het toestel zat dat in Pennsylvania is neergestort, zoals de FBI veronderstelt, dan kan dat volgens zijn oom in de Boston Globe alleen maar als gewoon passagier geweest zijn. Twee dagen voor de aanslagen belde hij met thuis om te zeggen dat hij zou komen voor het huwelijk van zijn neef. Hij had, zei hij, voor de gelegenheid zelfs een nieuw pak gekocht.

Ziad Jarrah groeide op in de buurt van Beiroet in een gegoede familie. Hij ging naar een christelijke lagere school en droomde ervan luchtvaartingenieur te worden. Daartoe ging hij in 1996 in Duitsland studeren, eerst in Gleisfeld, een jaar later in Hamburg. Duitse kranten speculeren dat hij daar is bezweken voor druk van extremisten, die zich inzetten voor `de goede zaak'. Maar zijn Duitse vriendin – die van haar stoel viel toen ze het nieuws hoorde van Kruithof – heeft nooit een spoortje fundamentalisme bij haar vriend ontdekt.

In 1999 vraagt Jarrah aan zijn ouders of hij in Amerika een vliegbrevet mag halen. Hij vertrekt naar Hollywood en in juni naar Lauderdale-by-the-Sea. Daar deelde hij een kamer met Ahmed Al-Haznawi, ook een van de vermoedelijke terroristen. Afgelopen augustus vroeg Jarrah zijn ouders om een extra toelage, bovenop de 2.000 dollar die hij maandelijks van hen ontving – ,,for fun'' zei hij. Op 9 september belde hij zijn familie dat het geld was aangekomen. Twee dagen daarvoor had hij een enkele reis naar New York Newark gekocht en contant betaald.

Indien waar is wat de FBI denkt, heeft Jarrah een perfect dubbelleven geleid, zegt ook Kruithof. ,,Wij screenen al onze studenten, zeker Arabische mensen.'' Maar Jarrah's papieren waren in orde en voor Kruithof stond hij te boek als een ideale student. ,,Het trieste is'', zegt Kruithof, ,,het had niet voorkomen kunnen worden''.