Swissair vliegt weer na lening overheid

De noodlijdende Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair heeft vanochtend zijn vluchten hervat. Swissair werd dinsdagmiddag door de slechte financiële situatie van het concern gedwongen met onmiddellijke ingang alle vliegtuigen aan de grond te houden.

Gisteren besloot de Zwitserse overheid echter om het concern een lening te verstrekken van 450 miljoen Zwitserse franc, 666 miljoen gulden. Hiervan kan Swissair tot 28 oktober kerosine, landingsrechten en andere operationele kosten betalen.

In de tussentijd gaat het concern het grootste deel van de vluchten onderbrengen bij dochtermaatschappij Crossair. Die maatschappij wordt gesteund door twee Zwitserse banken en moet een meer gezonde financiële situatie krijgen. Swissair zelf zoekt inmiddels via de rechter bescherming tegen schuldeisers via surseance.

Volgens een woordvoerder van het concern zou Swissair vandaag eenderde van zijn normale aantal vluchten, 440 per dag, hervatten. De Zwitsers vliegen niet op Brussel, uit vrees dat de toestellen direct worden geconfisceerd. Swissair en de Belgische autoriteiten zijn in een juridisch gevecht verwikkeld over de steun die de Zwitsers aan dochter Sabena moeten geven.

Gisteren werden ruim 40.000 passagiers benadeeld door de geschrapte vluchten. De Zwitserse minister Kaspar Villiger van Financiën zei dat het besluit een lening te verstrekken mede ingegeven was door beelden van gestrande passagiers.