Sociaal hoog scoren

Het horkerigst waren de voetbal-supporters. Daarna kwamen de christelijke jongeren. De Nationale Emotionele Intelligentietest van BNN zegt dus wel degelijk iets. Bij de voetbalsupporters ging luid gejuich op, toen ze hoorden van hun laagste score. Ze zullen wel de hele nacht hebben gefeest met knotsen, bier en vlaggen (oink, oink).

Ook de christelijke jongeren reageerden blij verrast op hun lage plaats in de emotionele rangorde, als CDA'ers die zeggen dat hun verlies eigenlijk grote winst betekent. Dat geldt dan voor het hiernamaals waar de omgang met stervelingen er niet toe doet.

Toch ging de individuele prijs ook naar een christelijke jongere, in wit overhemd met korte mouwen en ouderwetse donkerblauwe broek die zijn leven lang mee zal gaan, ook als hij veel dikker wordt. Echt een christelijke jonge man, zoals ik me die voorstel: Oost-Nederlands accent en onthecht van mode en materie. Des te knapper om het hoogst te scoren. Die wordt nog CDA-leider. De hoogst scorende groep waren de padvinders, pardon, de scouts in rood uniform, en aangezien dat hoofdzakelijk vrouwen waren, kon ik me dat wel voorstellen.

Mijn score was ook hoog en trots ben ik er niet op. Wie voor zo'n test slaagt, heeft kameleontische trekjes.

,,Is de winnares geen politiek correcte slijmjurk'', vroeg presentator Jeroen Pauw bezorgd aan de twee psychologen die hoog opgaven van de test. Bij de provincies werden gemiddelden gehaald van 108 tot 118 en dat is wel vreemd omdat 100 per definitie het gemiddelde hoort te zijn. Een beetje flauwekul, zo'n test, maar amusante flauwekul.

Echt een vinding, persoonlijkheidstesten op tv, parallel aan de hernieuwde aandacht in de psychologie voor aangeboren eigenschappen waar geen therapeut wat aan kan doen. Nou schijnen de mensen hun score in de EQ-test nog te kunnen verbeteren. Met IQ-testen kan dat ook, door zulke testen vaak te doen, maar intelligenter wordt de geteste persoon er niet van.

Volgende maand doet BNN de carrièretest. En wie aan het eind van het seizoen op alle acht gescoord heeft, kan een perfecte contactadvertentie in de krant zetten: buigzaam, schrander, ambitieus, met initiatief, origineel, gevoelig, feminien en toch ook weer niet, kortom de ideale kandidaat voor alles wat status verdient.

Emile Ratelband eindigde als derde onder de bekende Nederlanders, heel merkwaardig. Het vergt grote sociale vaardigheden om overal dik betaald weg te komen met dat zelfde horkerige tjakka-nummertje.

Onder zo'n opengetrokken blik bekende Nederlanders zitten altijd veel mensen die ik zou moeten kennen maar waar ik nog nooit van gehoord heb. Sommigen zien er in hun gewone doen anders uit dan in de soap of aan de presentatietafel. Als ze grijs worden, verdwijnen veel bekende Nederlanders van het firmament in de anonimiteit.

Sommigen fluisteren: ,,Die is nog bekende Nederlander geweest.'' Net als bijna iedereen. Van sommige tv-sterretjes meen ik het gezicht vagelijk te kennen omdat ze zo op elkaar lijken. De omroepen hanteren een eenkennig vrouwelijk schoonheidsideaal waar al die sterretjes zich naar voegen. De ex-tennisser Jacco Elting scoorde het hoogst van alle bekende Nederlanders. Toen hij de prijs kreeg, zei hij bezorgd: ,,Nu denkt iedereen dat ik van de verkeerde kant ben.'' Ze hadden hem die prijs dus meteen weer kunnen afnemen.

Presentator Jeroen Pauw moet ook emotioneel erg intelligent zijn, want voor de camera lachte hij hartelijk om de vertoonde flauwiteiten van zijn baas, BNN-topmannetje Bart de Graaff. Alsof Pauw de als grappig bedoelde filmpjes voor het eerst zag. Op de vraag over emoties veinzen moet hij hoog scoren.

Pauws presentatie was verder prima. Vanuit een draaiende bol van stalen spijlen stelde hij de testvragen en las hij later de resultaten voor. Aan het einde van de show zag ik hem door de afkondigingen heen weer punten verdienen door alle vrouwelijke bekende Nederlanders te zoenen, twee à drie keer.