Selectie Theater

Leenane Trilogie

Boerendrama van Martin McDonagh door Zuidelijk Toneel Hollandia over het gruwelijke Ierse dorpje Leenane, waar moorden en treiteren het favoriete tijdsverdrijf is. Het door regisseur Johan Simons fraai gemonteerd drieluik eindigt in een schitterende, cabareteske act van Fedja van Huêt en Wim Opbrouck. 4-5 okt Groningen, Stadsschouwburg, 8-9 okt Den Bosch Theater a/d Parade, 11 okt Amstelveen Schouwburg.

Mannenschool

Op de mannenschool van Golden Palace (Mimeprijs 2001) leren kantoormannen werken, met hysterische vrouwen omgaan en liedjes van de Bee Gees zingen. 5 okt Den Helder Schouwburg De Kampanje, 11 okt Waalwijk Cultureel Centrum De Leest.

Huis & Tuin

Het Nationale Toneel brengt de nieuwe komedie van Alan Ackbourne, en tegelijkertijd, met dezelfde spelers, opgevoerd tweeluik over een fancy fair in de tuin van een landhuis, met de grote Gijs Scholten van Aschat als hardnekkig genegeerde gastheer. Achter de schermen sprinten de spelers van de ene zaal naar de andere. T/m 4 nov. Den Haag, Koninklijke Schouwburg.

Foxtrot

Tintelend vernieuwde versie van de jaren-dertig-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, met Paul de Leeuw, Carice van Houten, Jenny Arean, Sanne Wallis de Vries en vele anderen. Geëngageerd en grappig tegelijk. T/m 28 dec Rotterdam Oude Luxor.

Gok

Even snelle, rauwe als poëtische bewerking van Cyrano de Bergerac door Ko van den Bosch (Alex d'Electrique) voor toneelgroep Courage. De welbespraakte, verliefde held speelt dit keer grotendeels zonder zijn legendarische neus. T/m 13 okt Amsterdam, Stadsschouwburg.

Rex

Oedipus naar het heden vertaald, in een compacte musical-bewerking van Ad en Koen van Dijk, met Ryan van den Akker of Maaike Widdershoven, Rob Pelzer en Wim van den Driessche. Raak getypeerde hoofdpersonen, stijlvolle enscenering en een paar memorabele liedjes. 5, 6 okt Heerlen Theater; 7 okt Venlo De Maaspoort; 9 okt Rijswijk Schouwburg; 11, 12 okt Tilburg Schouwburg.

I Fossili

De heren van Don Quishocking kijken met ironisch getinte weemoed terug op hun verleden als geciseleerd cabaret-ensemble. 6 okt Emmeloord `t Voorhuys.