Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over het effect van de aanslagen in de Verenigde Staten op de Nederlandse luchtvaartindustrie. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Pakistan heeft grote moeite om een volwaardig bondgenoot te worden van Amerika na de terroristische aanslagen. Het land zit in in de tang tussen Afghanistan, India en de Verenigde Staten. Ned.1, 20.31-21.01u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Een jaar lang paardenmishandelingen in Twente en een portret van de beschermvrouwe van de Wijkermeerpolder die zich met succes verzet tegen het afgraven van deze polder. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. In het kader van het 10-jarig bestaan van het programma Noorderlicht een herhaling van twee items uit de eerste aflevering. Met een reportage over een onderzoek naar voeding, voortplanting en bestrijding van de huisstofmijt en een onderzoek naar de invloed van stress op het immuunsysteem. Ned.3, 20.00-20.30u.

Histories. Vandaag een portret van Léon Degrelle, `de Führer uit Bouillon'. Degrelle maakte vorige eeuw carrière als katholiek journalist. Hij richtte een rechtse politieke beweging op en na de Duitse inval koos hij voor collaboratie. Canvas, 20.55-21.45u.

Lang leve... Nieuwe serie sociologische portretten van programmamaker Michiel van Erp. In de eerste aflevering blikken verzetshelden terug op de oorlog. Zie ook TV-Vooraf. Ned.3, 21.10-22.00u.

Horizon. Populair-wetenschappelijke documentairereeks. Aflevering: The Ape That Took over the World. De ontdekking van een fossiel dat de `man met het platte gezicht' wordt genoemd zou wel eens kunnen leiden tot nieuwe inzichten in de menselijke evolutie.

Dierenhospitaal. Medische docusoap waarin Martin Gaus meekijkt tijdens de dagelijkse gang van zaken bij een dierenarts. Ook brengt hij een bezoek aan de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht. Ned.2, 22.05-22.40u.

Mysteries van verdwenen beschavingen. Varen met de Vikingen. Vikingen bevoeren de noordelijke zeeën als geen ander volk. Hoe deden ze dat zonder kompas? Ned.1, 23.12-0.05u.

SPORT

Sportjournaal. Met aandacht voor de voorbereiding van het Nederlands voetbalelftal op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra van aanstaande zaterdag. Ned.2, 22.14-22.26u.

PRAATPROGRAMMA

TV Show. De uitzending is geheel gewijd aan The Discovery of Heaven, de film naar aanleiding van Mulisch' boek De ontdekking van de hemel. Presentator Ivo Niehe ontvangt o.a. regisseur Jeroen Krabbé en hoofdrolspelers Greg Wise en Stephen Fry. Ned.2, 20.23-21.23u.

Raymann is laat. Een interview met staatssecretaris Rick van der Ploeg en een optreden van de Britse stand up-comedians Raymond & Mr. Timpkins en de zangeres Sena. Ned.3, 23.13-23.50u.

AMUSEMENT

One way ticket. Na presentatrice Cindy Pielstroom en oud-politica Marjet van Zuijlen gaan presentatrice Tatum Dagelet en nieuwslezer Jeroen Latijnhouwers samen op reis. Ze bezoeken in deze aflevering Cambodja. Yorin, 20.30-21.05u.

Nationale nieuwsquiz. Kennisquiz gepresenteerd door Harmen Siezen waarin het nieuws van dit jaar centraal staat. Twee teams van vier kandidaten strijden voor een plaats in de finale die op 27 december wordt uitgezonden. In deze aflevering spelen de nieuwsmakers en nieuwsconsumenten uit Zuid-Holland tegen elkaar onder wie Frits Wester, Job Frieszo, Pierre Wind en Nelli Cooman. Ned.1, 21.00-21.45u.

Typisch tachtig! Het jaar 1984 staat ditmaal centraal. Met een gesprek met Spandau Ballet-zanger Tony Hadley en een boottocht over het IJ met Ricardo Tubbs uit Miami Vice. Verder de popgroep Duran Duran, sportjournalist Theo Koomen, de surfsport en de toen erg populaire nederpop. RTL4, 21.30-22.30u.

Nationale dierenquiz. Eerste aflevering van een quiz waarin de kandidaten in vier rondes worden getest op hun algemene kennis van dieren. Presentatie: Lucille Werner en Anniko van Santen. Ned.1, 21.45-22.42u.

KUNST

Dansblik. In een serie dansfilms vandaag de film R.I.P. (Rest In Peace), waarin drie volwassen kinderen hun vader en moeder begraven. Herhaling van 19 september vorig jaar. Ned.3, 23.50-0.00u.

Stardust. Een interview met Liv Ullmann over haar film Faithless en een gesprek met Jan Harlan, producent van de films van Stanley Kubrick en A.I., de nieuwe film van Steven Spielberg. Presentatie: Karen de Bok. Ned.3, 0.00-0.23u.

Film 2001. Filmmagazine met vandaag onder meer Angelina Jolie in Original Sin en Driven met Sylvester Stallone. Presentatie: Jonathon Ross. BBC1, 0.35-1.05u.

FILM

The Set Up (Strathford Hamilton, 1995, VS). Thriller vol (drie)dubbelspel naar James Hadley Chase's My Laugh Comes Last. Ex-gedetineerde annex beveiligingsexpert Billy Zane wordt door James Russo gedwongen mee te werken aan inbraak in bank van James Coburn. Ook met Mia Sara. RTL5, 20.00-21.45u., onderbroken door reclame.

Meet Joe Black (Martin Brest, 1998, VS0. De erudiete en wijze mediamagnaat Anthony Hopkins doet er drie uur over om waardig te sterven in gedragen film die ongemakkelijk laveert tussen tragische en komische noten. Ondertussen mag hij een nieuwsgierige Magere Hein (een minder overtuigende Brad Pitt) rondleiden in de mensenwereld. Zie ook Film-Vooraf. SBS6, 20.30-23.50u., onderbroken door reclame.

True Believer (Joseph Ruben, 1989, VS). James Woods speelt soepele hoofdrol in adequate thriller als gedesillusioneerde advocaat die passie hervindt in verdediging van ten onrechte gedetineerde Aziaat. Ook met Robert Downey jr. SBS6, 23.50-1.40u., onderbroken door reclame.

Koldum klaka / Cold Fever (Fridrik Thor Fridriksson, 1994, IJsland/Japan/VS). Road movie door verlaten, door sneeuwstormen getergde ijslandschappen van de regisseur van o.a. Children of Nature. Stoïcijnse Japanner dwaalt door IJsland om herdenkingsrituelen voor zijn verdronken ouders te verrichten. ZDF, 0.15-1.35u., nagesynchroniseerd.

Exit II: Verklärte Nacht (Franz Novotny, 1995, Oostenrijk). Door lokale kritiek bejubelde politieke komedie van reclamefilmer Novotny. Weense verzekeringsman en kelner proberen vergeefs in Oost-Europa hun grote slag te slaan. ARD, 0.50-2.25u.

Pie in the Sky (Bryan Gordon, 1996, VS). Romantische komedie over vanuit helikopter opererende verkeersjournalist. Bijrollen van John Goodman en Peter Riegert. BBC1, 1.40-3.10u.

Fire with Fire (Duncan Gibbins, 1986, VS). Tamme Romeo-en-Julia-variant uit de jaren tachtig. Verliefde Virginia Madsen en Craig Sheffer ontvluchten een nonnenkostschool en een heropvoedingsinrichting. Morgen, SBS6, 13.15-15.00u., met reclame.

Experiment Perilous (Jacques Tourneur, 1944, VS). Beheerste psychologische thriller in de traditie van Rebecca en Gaslight. Hedy Lamarr voelt zich onveilig bij even gefortuneerde als gevaarlijk getraumatiseerde echtgenoot Paul Lukas. George Brent biedt helpende hand. Morgen, BBC2, 15.20-16.50u.

RADIO

De avonden. Naar aanleiding van de 'pAn', de kunst- en antiekbeurs in de Amsterdamse RAI, aandacht voor de vraag of de kunsthandel wordt misbruikt voor het op grote schaal witwassen van zwart geld. 747AM, 22.00-24.00u.

Sesjun. Opnames van een concert dat zes musici op 2 oktober 2001 gaven in Tokio. Met: Michiel Borstlap, Eric Vloeimans, Benjamin Herman, Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven en Martijn Vink. Radio4, 23.00-24.00u.